Home / Διεθνή / Η Αίγυπτος βγάζει τη Χαμάς από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων

Η Αίγυπτος βγάζει τη Χαμάς από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων

Εφετείο της Αιγύπτου ακύρωσε προηγούμενη δικαστική απόφαση με την οποία χαρακτηριζόταν τρομοκρατική οργάνωση η παλαιστινιακή Χαμάς.

H παλαιστινιακή πλευρά υποδέχθηκε θετικά την απόφαση, λέγοντας πως ελπίζει σε βελτίωση των σχέσεων με το Κάιρο. Η Χαμάς είναι παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίοι έχουν τεθεί εκτός νόμου μετά την ανατροπή του Μόρσι.

Δικαστική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η προηγούμενη απόφαση ακυρώθηκε επειδή το δικαστήριο που την είχε λάβει «δεν ήταν αρμόδιο για να κρίνει τέτοιου είδους υποθέσεις».

Ο δικηγόρος, ο οποίος ήγειρε πρώτος το θέμα δήλωσε στο Reuters ότι θα ζητήσει το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών να τοποθετήσει την Χαμάς στη δική του λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις με βάση προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις.

«Η απόφαση αυτή δεν μας επιστρέφει σε μηδενική βάση. Εχω δύο αποφάσεις που τοποθετούν την Αδελφότητα και τις Ταξιαρχίες Ιζ αντ-αλ-Κασάμ στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε ο Ασραφ Φαραχάτ.

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατική οργάνωση από την Αίγυπτο τον Ιανουάριο.

Η Χαμάς έχει απορρίψει τις δικαστικές αποφάσεις, ενώ η Αδελφότητα υποστηρίζει ότι είναι ταγμένη στον ειρηνικό ακτιβισμό και διαψεύδει ότι συνδέεται με τη βία.

Το Κάιρο διαδραμάτιζε επί σειρά ετών κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας–περιλαμβανομένης της εκεχειρίας ανάμεσα στις δύο πλευρές που συνήφθη τον Αύγουστο και με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος των 50 ημερών στη Γάζα.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500002875#ref=latestarticles

About basilis progressive