Home / ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ / Το «όνειρο» θα ξαναπετάξει: Επιχείρηση ανακατασκευής για το θηριώδες αεροσκάφος

Το «όνειρο» θα ξαναπετάξει: Επιχείρηση ανακατασκευής για το θηριώδες αεροσκάφος

«Το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ», ήταν το tweet των κατασκευαστών του Antonov AN-225, του μεγαλύτερου εμπορικού αεροσκάφους στον κόσμο, όταν καταστράφηκε τον Φεβρουάριο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τηρώντας την υπόσχεσή της, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει ήδη την ανακατασκευή του.
φωτ. AP
 

Το θηριώδες αεροπλάνο με το όνομα «Mriya» από την ουκρανική λέξη για το «όνειρο» κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 για τη μεταφορά του σοβιετικού διαστημικού σκάφους. Τα επόμενα χρόνια, η συμβολή του ήταν καθοριστική, αφού λόγω του τεράστιου φορτίου που μπορούσε να μεταφέρει, εκτελούσε πτήσεις για μεταφορά βοήθειας όταν άλλες χώρες βρίσκονταν σε κρίση. Ενδεικτικά, παρέδωσε προμήθειες στην Αϊτή μετά τον σεισμό του 2010 και μετέφερε ιατρικές προμήθειες στις πρώτες ημέρες της πανδημίας. Πρόκειται μέχρι και σήμερα για το βαρύτερο αεροπλάνο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.
φωτ. AP
 

Η καταστροφή του ανακοινώθηκε μόλις τρεις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή: «Η Ρωσία μπορεί να κατέστρεψε το ‘Mriya’ μας. Αλλά δεν θα καταστρέψει ποτέ το όνειρό μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Θα νικήσουμε!», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.

This was the world’s largest aircraft, AN-225 ‘Mriya’ (‘Dream’ in Ukrainian). Russia may have destroyed our ‘Mriya’. But they will never be able to destroy our dream of a strong, free and democratic European state. We shall prevail! pic.twitter.com/TdnBFlj3N8
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) February 27, 2022

Η ανακατασκευή
«Υπήρχε εκτενής ζημιά στα φτερά και σε μερικούς από τους κινητήρες. Το τμήμα της ουράς σώθηκε από μεγάλη ζημιά και έχει μερικές τρύπες είτε από θραύσματα είτε από σφαίρες», σημείωνε δημοσιογράφος του CNN στα τέλη Φεβρουαρίου. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία που το διαχειρίζεται ανακοίνωσε ότι το σχέδιο ανακατασκευής του έχει ήδη ξεκινήσει. Εκτίμησε ότι το κόστος θα φτάσει τουλάχιστον τα 500 εκατ. ευρώ και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες «μετά τη νίκη».
φωτ. AP
 
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία έχει περισσότερο από το 30% των εξαρτημάτων που απαιτούνται. Αρχικά, η κρατική αμυντική εταιρεία Ukroboronprom, η οποία διαχειρίζεται το Antonov, υπολόγιζε ότι το κόστος θα έφτανε τα 3 δισ. δολάρια και ότι θα κατασκευαζόταν με έξοδα της Ρωσίας.
Η έκθεση στη Γερμανία
Η ανακοίνωση για την ανακατασκευή του Antonov συμπίπτει με τις πρώτες ημέρες σχετικής έκθεσης στο αεροδρόμιο Leipzig/Halle στη Γερμανία, η οποία είναι αφιερωμένη στο αεροσκάφος. «Φως και σκοτάδι: Η ιστορία του Antonov»: έτσι ονομάζεται η έκθεση με φωτογραφίες πριν και μετά την καταστροφή του αεροσκάφος, η οποία εστιάζει στην τεχνογνωσία που χάθηκε μετά την επίθεση.
φωτ. AP
 
Στα εγκαίνια, ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία, Oleksiy Makeiev, ανακοίνωσε πως παρότι είχε πετάξει σε «σχεδόν όλα τα αεροσκάφη AN, το Mriya παρέμενε όνειρο για εμένα». «Αναμένουμε ότι θα ανακατασκευαστεί και ότι θα ξαναδούμε αυτό το επιβλητικό πουλί στους αιθέρες», συμπλήρωσε ο ίδιος.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN
Διαβάστε επίσης:
Ένας Πικάσο στα βάθη της θάλασσας: Το άλυτο μυστήριο της πτήσης 111 της Swissair
Η ιστορική ημέρα της Airbus: Αεροπλάνα-φάλαινες και δορυφόροι στους αιθέρες
Σαμπάνια, χαβιάρι και κλεμμένα μαχαιροπήρουνα: Η ζωή σε ταχύτητα 2 Μαχ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview