Home / ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ / Βασιλιάς Κάρολος: Το νέο πρόσωπο στα χαρτονομίσματα της Αγγλίας

Βασιλιάς Κάρολος: Το νέο πρόσωπο στα χαρτονομίσματα της Αγγλίας

Τα νέα χαρτονομίσματα με το πορτρέτο του Βασιλιά Καρόλου παρουσίασε χθες η Τράπεζα της Αγγλίας. Η προσθήκη του πορτρέτου του είναι η μόνη αλλαγή που έγινε στα χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 και 50 λιρών, τα οποία θα αρχίσουν να κυκλοφορούν από τα μέσα του 2024.
Το πορτρέτο του Βασιλιά Καρόλου θα βρίσκεται στην εμπρόσθια όψη των χαρτονομισμάτων, αλλά και στο ημιδιαφανές «παράθυρο» ασφαλείας. Τα υφιστάμενα χαρτονομίσματα θα συνεχίσουν να είναι αποδεκτά αφότου ξεκινήσει η κυκλοφορία των νέων.

φωτ. Τράπεζα της Αγγλίας
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν η πρώτη και η μοναδική μονάρχης που έχει εμφανιστεί σε χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας και κυκλοφορούν από το 1960. Τα χαρτονομίσματα που τυπώνονται από τις τράπεζες της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας δεν απεικονίζουν τη Βασίλισσα.
φωτ. Τράπεζα της Αγγλίας
Αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα της Τράπεζας της Αγγλίας, αξίας 80 δισ. λιρών. Η Τράπεζα δήλωσε ότι κατόπιν οδηγιών από το Παλάτι, τα νέα χαρτονομίσματα τυπώνονται μόνο για να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα ή για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό και το οικονομικό αποτύπωμα της αλλαγής.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε υπερήφανος για αυτή τη «σημαντική στιγμή». Σημειώνεται πως το νόμισμα των 50 πενς κυκλοφορεί ήδη στη χώρα.
φωτ. AP
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Πώς αλλάζει το χρήμα με τον θάνατο της Ελισάβετ
The Firm: Η μηχανή που κόβει χρήμα και πόσο πλούσια είναι στ΄ αλήθεια η Βασίλισσα
Τόνοι από τουρκικά λουλούδια για τη Βασίλισσα της Αγγλίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview