Home / Επιστήμη / Το άγχος είναι θέμα…κληρονομικό.

Το άγχος είναι θέμα…κληρονομικό.

Ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο, που επηρεάζει την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε το στρες, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Η διαπίστωση αυτή εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, ενώ άλλοι καταρρέουν.

Αν έχετε κληρονομήσει τα «ένοχα» γονίδια μην τα «ρίξετε» αμέσως στο κακό αφεντικό ή στο/στη σύζυγό σας. Σύμφωνα με την έρευνα κύριοι φταίχτες είναι οι… γονείς σας!

Ο ερευνητής Guillen Fernandez χρησιμοποίησε σαρωτές, για να δει πώς αντιδρά ο εγκέφαλος των ανθρώπων όταν βρεθεί σε συνθήκες πίεσης. Παρατήρησε λοιπόν ότι το άγχος πήρε τη μορφή μιας βίαιης σκηνής σε μια ταινία, που ακολουθείται από μια σειρά εικόνων θυμωμένων και φοβισμένων προσώπων.

Ο καθηγητής διαπίστωσε ότι η αμυγδαλή, μια πρωτόγονη περιοχή του εγκεφάλου, που μας βοηθάει να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, ήταν πιο ενεργή σε αυτούς που είχαν κληρονομήσει το «γονίδιο του άγχους».

Περίπου οι μισοί από εμάς έχουμε αυτό το γονίδιο, κάτι που μας κάνει πιο επιφυλακτικούς στα διάφορα προβλήματα αλλά και πιο ευάλωτους στις πιέσεις, όπως ανακοινώθηκε στην ετήσια διάσκεψη του φόρουμ των Ευρωπαϊκών Νευροεπιστημικών Εταιρειών.

Τα γονίδια επηρεάζουν ακόμη την αισιοδοξία, το ρομαντισμό και τη φυσική μας κατάσταση.

Το άγχος δεν είναι το μόνο συναίσθημα, που κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν οι επιστήμονες. Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι τα γονίδια που έχουμε κληρονομήσει βοηθούν να προσδιοριστεί αν είμαστε ψύχραιμοι ή ανασφαλείς.

Τα γονίδια μας βοηθούν επίσης να καθορίσουμε αν έχουμε την τάση να βλέπουμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων, κάτι που ουσιαστικά εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι βαδίζουν πάντα με αισιοδοξία στη ζωή, ενώ άλλοι δεν σταματούν ποτέ να γκρινιάζουν για το παραμικρό.

Μία άλλη πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ένας στους πέντε έχει κληρονομήσει «γονίδια κακής φυσικής κατάστασης», που σημαίνει ότι αν έχετε αυτά τα γονίδια όσες ώρες κι αν τρέχετε πάνω στο διάδρομο, θα εξακολουθείτε να μην είστε σε φόρμα.

Η ερευνητική ομάδα από το Royal Veterinary College επικεντρώθηκε στην αερόβια άσκηση αλλά υποστηρίζει ότι το DNA μας θα μπορούσε να επηρεάσει επίσης την ικανότητά μας να καίμε λίπος μέσω της άσκησης.

Ακόμη όμως και ο ρομαντισμός στη ζωή μας μπορεί εν μέρει να συνδέεται με το DNA μας. Η έρευνα έχει δείξει ότι κάποια από τα μυστικά της έλξης είναι κρυμμένα στα γονίδια του ανοσοποιητικού συστήματος και όσο πιο ποικίλα είναι τα γονίδιά της, τόσο περισσότερους συντρόφους θα έχει μια γυναίκα.

 

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

 

 

About maryav