Home / Αθλητισμός / Μπάσκετ / Σε καταγγελία κατά της FIBA προχώρησε η Euroleague

Σε καταγγελία κατά της FIBA προχώρησε η Euroleague

Σε καταγγελία κατά της FIBA προχώρησε η Euroleague

Στα άκρα οι δύο πλευρές…

Αθήνα
Για εξαπόλυση απειλών και άσκηση πίεσης προς τους ευρωπαϊκούς συλλόγους κατηγορεί τη FIBA η Euroleague στην καταγγελία που κατέθεσε η δεύτερη κατά της πρώτης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην αγωγή της Euroleague εσωκλείονται δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων της FIBA και των εθνικών ομοσπονδιών στις οποίες αποδεικνύεται πως έχουν απειλήσει ή υπονοήσει πιθανές τιμωρίες σε επαγγελματίες του χώρου σχετικά με τη συμμετοχή τους στη μία ή την άλλη διοργάνωση.

«Στόχος της αγωγής είναι να εξασφαλίσει ότι οι σύλλογοι, παίκτες και διαιτητές θα μπορούν ελεύθερα να αποφασίσουν τις διοργανώσεις στις οποίες θεωρούν κατάλληλες για να λάβουν μέρος, χωρίς να υπόκειται σε απειλές ή πιέσεις,» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Euroleague. H FIBA έχει προαναγγείλει τη διοργάνωση του Basketball Champions League από την ερχόμενη σεζόν.

Στο κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης της Euroleague αναφέρεται:

«Η Euroleague προχώρησε σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της FIBA και της FIBA Europe ως αποτέλεσμα των συνεχών πιέσεων που υφίστανται οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία μαζί με τις εθνικές ομοσπονδίες, με σκοπό να αναγκαστούν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που από το 2000 οι ίδιοι οι σύλλογοι διευθύνουν μέσω της Euroleague.

Η καταγγελία αναφέρει τις απαράδεκτες και παράνομες απειλές και πιέσεις που η FIBA και οι ομοσπονδίες-μέλη της κάνουν εναντίον των συλλόγων, παικτών και διαιτητών, προκειμένου να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την Euroleague και το EuroCup και να λάβουν μέρος στις διοργανώσεις της FIBA. Στόχος της αγωγής είναι να εξασφαλίσει ότι οι σύλλογοι, παίκτες και διαιτητές θα μπορούν ελεύθερα να αποφασίσουν τις διοργανώσεις στις οποίες θεωρούν κατάλληλες για να λάβουν μέρος, χωρίς να υπόκειται σε απειλές ή πιέσεις.

Η FIBA παραβιάζει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί, σε μια ωμή διαμάχη συμφερόντων, έχει κανόνες που προβλέπουν τιμωρίες για όσους δεν συμμετέχουν στις διοργανώσεις που η ίδια εγκρίνει. Υπάρχουν πολλά προηγούμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο (όπως οι υποθέσεις FIA, MOTOE και ISU) που αποδεικνύουν ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τη δύναμή τους να νομοθετούν και να τιμωρούν για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην αγορά.

Στην αγωγή εσωκλείονται επαναλαμβανόμενες δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων μηνών, όπου διάφοροι εκπρόσωποι της διεθνούς ομοσπονδίας και των εθνικών ομοσπονδιών έχουν απειλήσει ή υπονοήσει πιθανές τιμωρίες σε επαγγελματίες του χώρου σχετικά με τη συμμετοχή τους στη μία ή την άλλη διοργάνωση.

Η Euroleague και οι σύλλογοι της υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε αυτή την καταγγελία για να υπερασπιστούν τους συλλόγους, τους παίκτες, τους διαιτητές και τους άλλους επαγγελματίες, που πρέπει να έχουν την ελευθερία να αποφασίζουν σύμφωνα με τους κείμενους ευρωπαϊκούς νόμους.

Η Euroleague έχει προσεγγίσει τη FIBA τους τελευταίους μήνες μέσα επίσημων επιστολών από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, επιζητώντας μια τροποποίηση των κανονισμών αυτών, προκειμένου να μην αντίκεινται στον ανταγωνισμό και σε τιμωρίες ομάδων που συμμετέχουν σε διοργανώσεις οι οποίες δεν αναγνωρίζονται από τη FIBA ή τις εθνικές ομοσπονδίες. Αυτές οι πρωτοβουλίες απορρίφθηκαν από τη FIBA παρά τις προειδοποιήσεις της Euroleague πως θα ακολουθήσει τη νόμιμη οδό για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των συλλόγων.

Όπως ανακοινώθηκε προ μερικών εβδομάδων από τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της Ευroleague, ο συνεταιρισμός των ομάδων θα προσφύγει στα αρμόδια διαιτητικά όργανα κάθε χώρας, όπου τέτοιες απειλές κρίνεται πως θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία των συλλόγων.

Από το 2000, οι διοργανώσεις της FIBA συνυπήρχαν με αυτές της Euroleague, κάτι θετικό για την ανάπτυξη του μπάσκετ. Θα ήταν περισσότερο επιθυμητό, ωστόσο, να διοργανώνονται αυτές οι διοργανώσεις κάτω από ένα καθεστώς συνεργασίας κι όχι αποκλεισμού. Το τελευταίο φαίνεται πως αποτελεί σκοπό της FIBA από το 2012, όταν έσπασε τη συμφωνία που είχε με την Euroleague από το 2014.

Η αναγκαιότητα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των συλλόγων δεν είναι με κανέναν τρόπο συμβατή με την πρόθεση της Euroleague να συμφωνήσει με τη FIBA και τις εθνικές ομοσπονδίες, πάντα σεβόμενη τους νόμους. Υπό αυτό το πρίσμα, η Euroleague ελπίζει ότι κάποια στιγμή η FIBA θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε σταλεί στις 12 Νοεμβρίου και ξανά στις 3 Φεβρουαρίου, για να αναζητήσουμε από κοινού τη βάση της συναίνεσης και της συνεργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Euroleague θα συνεχίσει την ανάπτυξη του σχεδίου που ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2015, που περιλαμβάνει την αναδιοργάνωση των δύο διοργανώσεών της με στόχο να προσφέρει στους φιλάθλους την ευκαιρία να απολαύσουν μια ακόμη καλύτερη διοργάνωση και στους συλλόγους τη δυνατότητα να αποκομίσουν μεγαλύτερα έσοδα. Περιττό να πούμε, επίσης, πως η Euroleague όχι απλώς δεν απορρίπτει, αλλά αποδέχεται την ανακοίνωση της FIBA για την πρόθεσή της να αφοσιωθεί περισσότερο στις διασυλλογικές διοργανώσεις».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: http://sportsite.gr/%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-fiba-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B7-euroleague/

About Kostas Athanasoulis