Home / Διεθνή / Συρία: Επιδρομές σε Χαλέπι και Χάμα, χωρίς να απειλείται η εκεχειρία

Συρία: Επιδρομές σε Χαλέπι και Χάμα, χωρίς να απειλείται η εκεχειρία

Εύθραυστη κατάπαυση πυρός

Βηρυτός, Λίβανος

Αεροπορικές επιδρομές εναντίον περιοχών της βόρειας και κεντρικής Συρίας πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η εκεχειρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αεροσκάφη, για τα οποία δεν είναι γνωστό αν είναι ρωσικά ή συριακά, βομβάρδισαν περιοχές της βόρειας επαρχίας του Χαλεπίου και της κεντρικής επαρχίας Χάμα, που ίσως να μην περιλαμβάνονται στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε ότι στις επιδρομές στην επαρχία του Χαλεπίου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, μόνο ένα από τα χωριά αυτά, το Καφάρ Χάμρα, ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ-Νόσρα, της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα. Τα υπόλοιπα χωριά ελέγχονται από τους αντάρτες.

Η παύση των εχθροπραξιών -από την οποία έχουν αποκλειστεί οι τζιχαντιστικές οργανώσεις όπως το Μέτωπο Αλ-Νόσρα και το Ισλαμικό Κράτος που ελέγχουν πάνω από το 50% του εδάφους φαίνεται να τηρείται, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στη Συρία.

Στην πόλη του Χαλεπίου, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι η νύχτα ήταν ήρεμη και δεν υπήρξαν μάχες ή επιδρομές. Οι κάτοικοι ξύπνησαν χωρίς τον θόρυβο από τα πολυβόλα και βγήκαν στους δρόμους για να κάνουν τα ψώνια τους.

«Υπάρχει κάτι περίεργο σε αυτή τη ηρεμία. Συνηθίζαμε να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε με τον θόρυβο των επιδρομών και του πυροβολικού» δήλωσε ο 45χρονος Αμπού Ομάρ που έχει αρτοποιείο στην ανατολική πλευρά του Χαλεπίου, την οποία ελέγχουν οι αντάρτες. «Είμαι ευτυχής αλλά λυπημένος για τις περιοχές οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στην εκεχειρία και συνεπώς οι κάτοικοί τους συνεχίζουν να υποφέρουν».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγε στα περίχωρα της πρωτεύουσας Δαμασκού διαπίστωσε ότι υπήρχε πλήρης ηρεμία, ενώ στη Δαμασκό, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από κόσμο.

Η εκεχειρία τηρείται σε πρωτοφανή κλίμακα μετά την έναρξη της σύγκρουσης το 2011, δημιουργώντας ελπίδες παρά την πολυπλοκότητα της εφαρμογής της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση για την «πλήρη υποστήριξη» της εκεχειρίας.

Η συμφωνία εκεχειρίας ισχύει μόνο για τις περιοχές όπου μαίνονταν μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων που υποστηρίζονταν από τη ρωσική πολεμική αεροπορία και των σύρων ανταρτών.

Αισιόδοξος για τις εξελίξεις στη Συρία εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. «Πουθενά μια συμφωνημένη εκεχειρία δεν έχει εφαρμοστεί κατευθείαν και πλήρως. Αλλά για πρώτη φορά, εμφανίστηκε η ευκαιρία να εξασφαλίσουμε μια αληθινή κατάπαυση του πυρός» είπε στη Welt am Sonntag.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι η κατάπαυση του πυρός αυξάνει τις ελπίδες για ειρήνη στη χώρα, όχι μόνο στους Σύρους που βρίσκονται εντός της χώρας αλλά και για εκείνους που έχουν μετατραπεί σε πρόσφυγες και βρίσκονται σε άλλα κράτη.

Στο μέτωπο με το Ισλαμικό Κράτος, δυνάμεις του συριακού στρατού σκότωσαν πάνω από 30 μέλη της ISIS στην επαρχία Χάμα. Όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν εναντίον θέσεων του στρατού κοντά στην πόλη Σαλαμίγια και τουλάχιστον 35 από αυτούς σκοτώθηκαν στις μάχες που ακολούθησαν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis