Home / Διάφορα / Θυμάσαι πως σαν σήμερα…

Θυμάσαι πως σαν σήμερα…

Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα της 24ης του Νοέμβρη.

1642: Ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Άμπελ Τάσμαν ανακαλύπτει ένα νησί στα νότια της Αυστραλίας, το οποίο προς τιμή του θα ονομαστεί Τασμανία.

1859: Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το μνημειώδες έργο του «Η καταγωγή των ειδών».

1884: Ιδρύεται στην Αθήνα η ΕΟΑ (Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων), με πρώτο πρόεδρο τον Διάδοχο Κωνσταντίνο και σκοπό τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2000 η ΕΟΑ θα μετονομαστεί σε ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή).

1901: Ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το Βασιλικό Θέατρο στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Χτίστηκε με σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ και είχε πρότυπο για την πρόσοψη, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Αθήνα. Το θέατρο θα επανιδρυθεί με νόμο το 1930 ως Εθνικό Θέατρο.

1908: Άγνωστη ασθένεια καταστρέφει τις βελανιδιές στην Κρήτη. Οι κάτοικοι κάνουν λιτανεία, μεταφέροντας στο νησί από τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου.

1912: Συναντώνται στο Λονδίνο οι αντιπροσωπείες Τουρκίας, Βουλγαρίας και Σερβίας για την ειρήνη, μετά το τέλος του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Τις συζητήσεις θα παρακολουθήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Την ίδια μέρα, ελληνικό απόσπασμα απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα στη Βόρειο Ήπειρο, αλλά λόγω ισχυρών πιέσεων από τους Οθωμανούς θα αναγκαστεί να υποχωρήσει προς την Κέρκυρα.

1920: Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 22ας Νοεμβρίου που ανακοινώνει η κυβέρνηση δείχνουν ότι το 98% του ελληνικού λαού ψήφισε υπέρ της βασιλείας και της επιστροφής του Κωνσταντίνου στο θρόνο της Ελλάδας. Η κυβέρνηση τηλεγραφεί στον Κωνσταντίνο να επανέλθει το συντομότερο στην Ελλάδα.

1939: Η Γκεστάπο εκτελεί στην Τσεχοσλοβακία 120 μαθητές, που κατηγορήθηκαν για αντιναζιστική συνωμοσία.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Σλοβακία προσχωρεί στις δυνάμεις του Άξονα.

1944: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν για πρώτη φορά το Τόκιο.

1951: Το ερευνητικό πλοίο «Καλυψώ» του Ζακ Υβ Κουστό σαλπάρει από την Τουλόν για το πρώτο ταξίδι του με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα.

1963: Πυροβολείται θανάσιμα την ώρα που μεταφέρεται στις φυλακές του Ντάλας ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, κρατούμενος για τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι. Δράστης είναι ο Τζακ Ρούμπι, ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου και θαυμαστής του Κένεντι. Εκατομμύρια πολίτες παρακολουθούν το φόνο από την τηλεόραση.

1972: Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ζητά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

1974: Στην Αθήνα πραγματοποιείται η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου. Παίρνουν μέρος ένα εκατομμύριο διαδηλωτές.

1983: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απελευθερώνει έξι ισραηλινούς κρατουμένους και τους ανταλλάσσει με 4.424 Παλαιστινίους που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.

1999: Ο Γιώργος Τζελίλης κατακτά τρία αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των 69 κιλών και ο Βαλέριος Λεωνίδης τρία χάλκινα στην ίδια κατηγορία, κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

1999: Σφοδρές αλληλοκατηγορίες ανταλλάσσουν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά στο δημόσιο βίο. Ο Κώστας Σημίτης κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για σκανδαλολογία και σκανδαλοθηρία, συστηματική υπονόμευση του θετικού έργου της κυβέρνησης, στείρα αντιπολίτευση και παντελή έλλειψη προτάσεων και θέσεων. Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής κάνει λόγο για μεγάλη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και για αναθέσεις έργων με αδιαφανείς διαδικασίες.

Γεννήσεις

1632 – Μπαρούχ Σπινόζα, Ολλανδοεβραίος φιλόσοφος

1784 – Ζαχαρίας Τέιλορ, δωδέκατος Πρόεδρος των ΗΠΑ

1864 – Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, Γάλλος ζωγράφος

1985 – Τζούλια Αλεξανδράτου, φωτομοντέλο , τραγουδίστρια και πρωταγωνίστρια σε ταινίες πορνό…

Θάνατοι

1072 – Αλπ Αρσλάν, (1026-1072), σουλτάνος των Σελτζούκων Τούρκων στις περιοχές της Περσίας και του Ιράκ.

1572 – Τζον Νοξ, Σκωτζέζος εκκλησιαστικός ηγέτης

1870 – Ιζιντόρ Ντυκάς Γάλλος ποιητής, γνωστός και ως Κόμης του Λωτρεαμόν

1920 – Αλεξάντρου Μακεντόνσκι, Ρουμάνος λογοτέχνης και κριτικός

1929 – Ζωρζ Κλεμανσώ, πρωθυπουργός της Γαλλίας

1991 – Φρέντι Μέρκιουρι, Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός

1991 – Έρικ Καρ,ντράμερ των KISS

1993 – Alix Gres, Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας

2002 – Τζον Ρωλς, Αμερικανός φιλόσοφος

2006 – Δημήτριος Γερμίδης, Έλληνας οικονομολόγος

2009 – Σαμάκ Σουνταραβέτζ, Ταϊλανδός πολιτικός

About Andreas Chondros