Home / Ειδήσεις / Χαϊκάλης: «Ρητή δέσμευση για το χρέος, αλλίως δεν ψηφίζω τη συμφωνία»

Χαϊκάλης: «Ρητή δέσμευση για το χρέος, αλλίως δεν ψηφίζω τη συμφωνία»

Σε ψήφο κατά συνείδηση θα προχωρήσουν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τον Παύλο Χαϊκάλη. Όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 την Τετάρτη, ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία εάν δεν υπάρχει ρητή δέσμευση για το χρέος.

«Εκείνο που θέσαμε ως απαράβατο και ως αιτία ρήξης και μη ψήφισης της συμφωνίας είναι αν δεν υπάρχει όρος για την απομείωση του χρέους, τη ρύθμιση του χρέους, με έγγραφη διαβεβαίωση, σε ανάλογο ποσοστό, ώστε να είναι βιώσιμο και να μπορέσει με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να αναφέρεται, να υπάρξει από εκεί και πέρα συμφωνία, να υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Η κυρία Λαγκάρντ είπε: “Μένει να δούμε το χρέος, αλλά δεν είναι της παρούσης. Θα το δούμε κάποια άλλη στιγμή”. Όχι, αν θέλει πλέον συμφωνία, θα το βάλει μέσα ρητά, κατηγορηματικά, τώρα, και θα βάλει και όρους ανάπτυξης. Αλλιώς τελειώνουμε, δεν έχουμε συμφωνία κι από εκεί και πέρα, ο καθένας θα βρεθεί στο Κοινοβούλιο κι ο καθένας θα ψηφίσει κατά το δοκούν» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη δική του στάση, απάντησε: «Όχι (δεν το ψηφίζω). Αν δεν υπάρχει (δέσμευση), δεν μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία, γιατί αλλιώς είναι μια παγίδα. Δεν μπήκαμε σε μια τέτοια διαδικασία για να κάνουμε παιχνιδάκια. Ούτε τέτοια εντολή έχουμε από τον ελληνικό λαό, να φέρουμε μέτρα 8 δις, ούτε έχουμε καμιά άλλη υποχρέωση να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συμφωνία, η οποία θα είναι μόνο επιβαρυντική, δεν θα υπάρχει μέτρο ανάπτυξης ουσιαστικά για τη χώρα ή διαγραφή του χρέους για να γίνει βιώσιμο και να μπορέσει να πάρει (η χώρα) μια ανάσα.

»Θα περιμένουμε να δούμε. Αν δεν υπάρχει αυτό, βέβαια (καταψηφίζω)! Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός, είναι θέμα δικό του, να πει ξαφνικά: “Ξέρετε κάτι, πέρασε το νομοσχέδιο, ωραία, δεν υπάρχει θέμα, προχωράμε” ή θα πει: “Πάμε σε εκλογές”. Δηλαδή, ότι έχω χάσει τη δεδηλωμένη και πάμε σε εκλογές. Εάν περάσει αυτή η συμφωνία, τότε πρέπει να πάμε σε εκλογές με την έννοια ότι αν έχει χαθεί η δεδηλωμένη, πρέπει να πάμε σε εκλογές, διότι το ίδιο θα συμβεί και στους εφαρμοστικούς νόμους. Δεν μπορεί να υπάρξει κάποια αντιστοιχία διαφορετική στους εφαρμοστικούς νόμους».

Ερωτηθείς εάν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας από τον Π.Καμμένο, ο κ. Χαϊκάλης παρατήρησε: «Το ζήτησα εγώ χθες από τον πρόεδρο, να μην υπάρξει (θέμα κομματικής πειθαρχίας) και το αποδέχτηκε. Θα ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ κατά συνείδηση.»

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500007298#ref=latestarticles

About basilis progressive