Home / Απόψεις / Φιλοζωικά σωματεία: Οι αφανείς ήρωες – φύλακες άγγελοι των αδέσποτων.

Φιλοζωικά σωματεία: Οι αφανείς ήρωες – φύλακες άγγελοι των αδέσποτων.

Στην Ελλάδα ζουν δυστυχώς πολλά αδέσποτα ζώα. Στην Αθήνα μόνο, κυκλοφορούν περίπου 12000 – 15000 αδέσποτοι σκύλοι. Ο αριθμός των αδέσποτων γατών δεν μπορεί να εκτιμηθεί, γιατί οι γάτες είναι νυκτόβια ζώα και συνήθως κρύβονται.

Νίνο προς υιοθεσία
Και αυτός ο αριθμός δυστυχώς αυξάνεται. Αρκετοί συμπολίτες μας συνεχώς δημιουργούν καινούργια αδέσποτα είτε γιατί:

*Το ζώο που αγόρασαν για «δώρο» ξαφνικά έγινε ενοχλητικό.
*Το ζώο που πήραν δεν εξυπηρετεί σωστά τον σκοπό του (!). π.χ κυνηγόσκυλα που δεν κυνηγάνε καλά κατά την γνώμη του ιδιοκτήτη τους.
*Αρνούνται πεισματικά να στειρώσουν τον σκύλο ή την γάτα τους αλλά αδυνατούν να βρουν οικογένειες που θα πάρουν τα νεογέννητα όταν έρχεται η ώρα.

Κάλη προς υιοθεσία

Και εδώ εμφανίζονται τα φιλοζωικά σωματεία. Οι αφανείς ήρωες!

Πολλοί έχουν την εντύπωση πως είναι υποχρέωση των σωματείων να περιθάλπουν, να φροντίζουν, να στειρώνουν, να σιτίζουν και να εμβολιάζουν τα αδέσποτα. Πως είναι η δουλειά τους και πως αμείβονται από αυτό…

Λάθος! Είναι εθελοντές που τα κάνουν όλα αυτά στον προσωπικό τους χρόνο και από το υστέρημά τους.
Ένα από αυτά τα σωματεία είναι και η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης όπου κάθε χρόνο περιθάλπει, σιτίζει, εμβολιάζει, στειρώνει και προωθεί για υιοθεσία πάνω από 300 αδέσποτα ζώα (κυρίως σκύλους και γάτες), τα οποία και προωθεί, κυρίως μέσω του Τύπου για υιοθεσία.

Γουργούρης προς υιοθεσία

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

• Υιοθεσία: Αν είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να συνυπάρξουμε μαζί με ένα κατοικίδιο για όλη του τη ζωή και μόνο αν μπορούμε να του διαθέσουμε αρκετό από τον χρόνο μας, χωρίς να το αφήνουμε μοναχό του σε μία ταράτσα ή ένα μπαλκόνι. Εκτός από φαγητό και νερό, το κατοικίδιό μας χρειάζεται λίγο από τον χρόνο μας, τη βόλτα του, χάδια καθώς και να αισθάνεται μέλος της οικογενείας μας. Τότε η υιοθεσία είναι ο καλύτερος τρόπος.

• Φιλοξενία: Μπορούμε να φιλοξενήσουμε κάποιο αδέσποτο ζώο του σωματείου για κάποιο χρονικό διάστημα, από λίγες ημέρες ή μέχρι να βρεθεί μόνιμη οικογένεια για να το υιοθετήσει.

• Προσφορά αγαθών: Μπορούμε να προσφέρουμε τροφή ζώων, φάρμακα, προϊόντα εξωτερικής αποπαρασίτωσης (κολάρα, αμπούλες, σπρέι) , εμβόλια ακόμα και πράγματα από τα δικά μας κατοικίδια που δεν τα χρησιμοποιούμε, όπως περιλαίμια, οδηγούς, σπιτάκια, κλουβιά μεταφοράς, καλαθάκια, κουβέρτες, χαλάκια, παιχνίδια κ.α.

• Ενημέρωση: Ενημερώνοντας τους φίλους, τους γείτονες, τους συγγενείς και τα παιδιά μας για τα θέματα που αφορούν τα αδέσποτα ζώα.
Ακόμα και να μην ενδιαφέρει κάποιον να υιοθετήσει, η προώθηση μιας αγγελίας μπορεί να κάνει την διαφορά.

• Εθελοντισμός: Αν υπάρχει ελεύθερος χρόνος και όρεξη οι εθελοντές είναι πάντα καλοδεχούμενοι στα σωματεία.

Νέρο προς υιοθεσία

Ας στηρίξουμε όλοι μαζί αυτό το δύσκολο έργο. Δεν είναι θέμα ζωοφιλίας ή οικονομικής άνεσης. Είναι θέμα ανθρωπιάς και πολιτισμού.

zeil

* Τα ζωάκια στις φωτογραφίες είναι διαθέσιμα για υιοθεσία από την  Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης
Πατήστε εδώ για να πάτε στη σελίδα της στο facebook και να τα δείτε όλα.

Και να θυμάστε…

τα ζώα δεν είναι παιχνίδι zeil.gr

 

 

MaryAv – pes.gr

About maryav