Home / Διεθνή / Φαλτσιανί:Η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

Φαλτσιανί:Η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα μοναδική ευκαιρία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς

«Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι μηχανισμοί που ακολουθήθηκαν στο σύστημα της λίστας «Λαγκάρντ» δείχνουν ότι πίσω από εταιρείες και «αχυρανθρώπους» αλλά και όλους τους κύκλους του χρήματος, κρύβονται και πολιτικά πρόσωπα» δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ερβέ Φαλτσιανί μετά την πολύωρη κατάθεση που έδωσε σε Έλληνες εισαγγελείς στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διαφθορά. Εσείς έχετε μια μοναδική ευκαιρία να την αντιμετωπίσετε με τη νέα κυβέρνηση» επαναλαμβάνει πολλές φορές, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί, απαντά: «Εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση Τσίπρα να είναι πιο σταθερή».

Ο κ. Φαλτσιανί μίλησε και στην ΕΡΤ για την πολύωρη κατάθεση στους Έλληνες εισαγγελείς αναφέροντας: «Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ήταν νευρικοί και πόσο δύσκολο ήταν για εκείνους απλώς να βρίσκονται εδώ, στο Παρίσι, σήμερα. Όποτε ήθελα απλώς να τους ευχαριστήσω πολύ, επειδή ό,τι έκαναν ήταν πολύ θαρραλέο.

»Και βλέπω τις ίδιες σκέψεις, την ίδια προσπάθεια που είδα στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ήταν πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση Τσίπρα να προχωρήσει, αλλά και για τον εισαγγελέα.

»Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, να εμβαθύνουμε, όσον αφορά στους μηχανισμούς, και έτσι επισημάναμε νέους τρόπους, νέα στοιχεία, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν, να συνεχίσουν.

»Η μεγάλη ευκαιρία που είχαμε ήταν να παγιώσουμε σχέσεις με άλλους ερευνητές στο εξωτερικό, από διαφορετικές χώρες. Και ήδη συμφωνήσαμε πως αν η επόμενη κυβέρνηση τους αφήσει να εργαστούν, θα το κάνουμε».

Τις δηλώσεις του Ερβέ Φαλτσιανί, του ανθρώπου που αποκάλυψε τη «λίστα Λαγκάρντ», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να θέσει το ερώτημα εάν «πιστεύει κανείς ότι, αν η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από τους φίλους του κυρίου Παπασταύρου, η έρευνα θα προχωρήσει;». Σημειώνει ότι «ο βίος και η πολιτεία 40 χρόνων της δικομματικής εναλλαγής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου τα σκάνδαλα και οι “εξυπηρετήσεις” σκοτεινών συμφερόντων διαδέχονταν το ένα το άλλο, απαντά από μόνος του».

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι: «Ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο άνθρωπος που αποκάλυψε τη λίστα της τράπεζας HSBC, πιο γνωστή ως λίστα Λαγκάρντ, σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ δήλωσε ότι είδε από την κυβέρνηση Τσίπρα, προσπάθειες να αποκαλυφθεί η αλήθεια, κάτι που δεν είχε διαπιστώσει στο παρελθόν». Δήλωσε, επίσης, ότι «αν η επόμενη κυβέρνηση αφήσει (τους εισαγγελείς) να εργαστούν, θα τα καταφέρουμε».

Εν συνεχεία ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ερώτημα: «Πιστεύει κανείς ότι, αν η επόμενη κυβέρνηση αποτελείται από τους φίλους του κυρίου Παπασταύρου, η έρευνα θα προχωρήσει;».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», τονίζεται στην ανακοίνωση, «δεσμεύεται ότι όλα θα έρθουν στο φως» και τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να πει το ίδιο «η ΝΔ του κ. Μεΐμαράκη, ο οποίος απάντησε σήμερα (συνέντευξη στην “Καθημερινή”) πως ο κ. Σαμαράς (μυστικοσύμβουλος και άνθρωπος “ειδικών αποστολών” του οποίου ήταν ο κ. Παπασταύρου) “κράτησε όρθια την χώρα”».

Σχόλιο για την συνέντευξη Φαλτσιανί έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ από την Ηλεία όπου σήμερα περιοδεύει: «Οι εξελίξεις σε σχέση με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη λίστα Λαγκάρντ θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρές και για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο Φαλτσιανί είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ζητά τη συνδρομή του. Αυτό σημαίνει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν να καλύψουν τη λίστα Λαγκάρντ, όπως ήθελαν να καλύψουν τα παλαιότερα σκάνδαλα της Siemens, τα σκάνδαλα των λιστών του Λουξεμβούργου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πάνος Καμμένος.

About m bonsu