Home / Ειδήσεις / Φάρμακα σε προσιτές τιμές για χώρες με χαμηλά εισοδήματα

Φάρμακα σε προσιτές τιμές για χώρες με χαμηλά εισοδήματα

Η Novartis ανακοίνωσε την έναρξη του Novartis Access, ενός χαρτοφυλακίου με 15 φάρμακα για την αντιμετώπιση χρόνιων νόσων σε χώρες με χαμηλά και χαμηλά/μεσαία εισοδήματα.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει φάρμακα για καρδιαγγειακές νόσους, το διαβήτη, νόσους του αναπνευστικού συστήματος και τον καρκίνο του μαστού και θα προσφερθεί σε κυβερνήσεις, μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟ) και άλλους παρόχους υγείας του δημόσιου τομέα για 1 δολάριο ΗΠΑ, ανά θεραπεία, ανά μήνα.

Σύμφωνα με τον Joerg Reinhardt, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Novartis  «το Novartis Access αποτελεί φυσική συνέχεια δύο σημαντικών συνεισφορών προτεραιοτήτων που έχει θέσει η εταιρεία μας για την κοινωνία: ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, που βοηθούν τους ανθρώπους να καταπολεμήσουν ασθένειες, και προσπάθεια να τα παρέχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζει μία πρωτοφανή προσέγγιση όσον αφορά την αντιμετώπιση της αυξητικής τάσης των χρόνιων νοσημάτων, σε χώρες όπου οι άνθρωποι συνήθως έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη φροντίδα υγείας. Γνωρίζουμε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να διατηρούμε τους ορίζοντες μας ανοιχτούς, να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε διαρκώς».

Το πρόγραμμα Novartis Access περιλαμβάνει πατενταρισμένα και γενόσημα φάρμακα της Novartis. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει αρχικά στην Κένυα, στην Αιθιοπία και στο Βιετνάμ. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, η Novartis σχεδιάζει να επεκτείνει το Novartis Access σε 30 χώρες, ανάλογα με τη ζήτηση.

Τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο προϊόντων Novartis Access έχουν επιλεχθεί με βάση τον «κατάλογο απαραίτητων φαρμάκων» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και περιλαμβάνονται στα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στις συγκεκριμένες χώρες.

Η Novartis αναμένει ότι αυτή η νέα προσέγγιση θα φτάσει σταδιακά σε επίπεδα βιωσιμότητας, ώστε να είναι δυνατή μακροπρόθεσμα η συνεχιζόμενη υποστήριξη σε αυτές τις περιοχές.

Κάθε χρόνο, περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από χρόνιες μη μεταδιδόμενες νόσους (NCD) στις χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει το 75% των θανάτων από μη μεταδιδόμενες νόσους παγκοσμίως. Μέχρι το 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι το 60% της παγκόσμιας επιβάρυνσης από τις νόσους και το 73% όλων των θανάτων θα οφείλονται στις μη μεταδιδόμενες νόσους, κυρίως λόγω της ταχείας αύξησης των μη μεταδιδόμενων νόσων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η επίσημη παρουσίαση του Novartis Access συμπίπτει χρονικά με τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2015, όπου θα υιοθετηθούν οι νέοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των χρόνιων νόσων στις χώρες με χαμηλά και χαμηλά/μεσαία εισοδήματα, η Novartis επιδιώκει ενεργά να συνεργαστεί με κυβερνήσεις, ΜΚΟ και άλλους οργανισμούς του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση των συστημάτων φροντίδας υγείας. Στους τομείς δυνητικής συνεργασίας περιλαμβάνονται προγράμματα που θα ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τις νόσους, θα εκπαιδεύσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ώστε να κάνουν διάγνωση και να αντιμετωπίζουν θεραπευτικά τις νόσους και θα ενισχύσουν τα συστήματα διανομής φαρμάκων.

Η πρόκληση της βελτίωσης της πρόσβασης σε φάρμακα και φροντίδα υγείας θα χρειαστεί συντονισμένη μακροχρόνια προσπάθεια από πολλούς ανθρώπους και οργανισμούς. Η Novartis, ως εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας, προσπαθεί να συνεισφέρει όσο μπορεί.

 

Πηγή: in.gr

About Panos Dreamer