Home / Πολιτική / Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεσμευθείτε ότι θα θέσετε επιτακτικά στον Μπάιντεν την ακύρωση πώλησης των F16 στην Τουρκία

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεσμευθείτε ότι θα θέσετε επιτακτικά στον Μπάιντεν την ακύρωση πώλησης των F16 στην Τουρκία

«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός, τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας ΚΟ» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε για τη στάση που εκφράζει το κόμμα του ότι «δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή τη στάση, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιολαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί».

«Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις».

Τόνισε ότι «εδώ είναι η διαφορά μας», καθώς «επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς».

Πρόσθεσε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα με τις ΗΠΑ, προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επί ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν το 3+1, ο EastMed, επενδύσεις αμερικανικές, όπως το FSRU που εγκαινιάσατε προχθές και τα ναυπηγεία της Σύρου. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι «κάθε πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ στη λογική αμοιβαίας επωφελούς βάσης, για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

«Υπογράφετε μία συμφωνία που τα δίνει όλα χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα. Είναι επ’ αόριστον η συμφωνία, όχι πενταετίας. Το είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μπροστά στον κ. Δένδια, μην συνεχίζετε τα ψέματα» τόνισε και συνέχισε: «Αφού δεν αποδέχεστε το ταξίδι σας στις ΗΠΑ ως διαπραγματευτικό όπλο για την αναστολή κύρωσης της συμφωνίας, ώστε να αποτρέψετε την αγορά 40 νέων F-16 στην Τουρκία, τουλάχιστον δεσμευθείτε ότι θα θέσετε επιτακτικά το ζήτημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμπλήρωσε: «Είπατε ότι δεν είναι επιλογή να είμαστε προκεχωρημένο φυλάκιο λόγω στρατηγικής μας θέσης. Η θέση μας, μας δίνει τη δυνατότητα είτε να είσαι φυλάκιο είτε γέφυρα. Δεν κερδίζουμε από το να είμαστε αφύλακτο φυλάκιο».

Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε: «Και εσείς, ακούω ότι θα ψηφίσετε τη συμφωνία. Ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ προκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία. Περιμένω να ακούσω τη στάση σας και για το χθες και για το σήμερα και για το αύριο. Δεν αρκεί η επαναφορά του ήλιου. Αποδεικνύετε κάθε μέρα ότι δεν αξίζετε την πίστη στην κυβέρνηση. Οδηγείτε τη χώρα κάθε μέρα από ήταν σε ήττα, και κοινωνική και εθνική».

«Νομίζετε ότι θα με προσβάλλετε λέγοντας ότι τηρώ τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ που τηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν καταλάβατε. Με τιμά να μου το λέτε. Γιατί η στάση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική», τόνισε εξάλλου στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος νωρίτερα τον κατηγόρησε ότι ακολουθεί την ίδια στρατηγική. 

Πηγή: skai.gr

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Αφόρητη η υποκρισία σας – Δεν είπατε κουβέντα το 2017 για τα F-35 στην Τουρκία
Λοβέρδος: Δεύτερη ήττα για τον Πούτιν το αίτημα της Φινλανδίας για ένταξη ΝΑΤΟ
Τσίπρας: Δορυφοροποιείτε τη χώρα – Επ’ αόριστον η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr