Home / Πολιτική / Τσίπρας: «Εκρηκτικό» το κλίμα και στη μεταποίηση από τις αυξήσεις

Τσίπρας: «Εκρηκτικό» το κλίμα και στη μεταποίηση από τις αυξήσεις

Οι αυξήσεις στα καύσιμα, την ενέργεια και σε μία σειρά πρώτες ύλες έχει δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό κλίμα» και στη μεταποίηση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εταιρίας Ohonos Snack, στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νώντας Όχονος, είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο η κατάσταση σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Όχονο, οι αυξήσεις στα λάδια έφτασαν στο 100% και το 150% σε πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων (πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν κ.ά.), ο λογαριασμός του γκαζιού έχει εξαπλασιαστεί σε σχέση με τον Μάιο του 2021, ενώ αυξημένος είναι και ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος. Σημείωσε, δε, ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

«Είμαι 40 χρόνια στον χώρο και πρώτη φορά βλέπω μία τόσο ανεξέλεγκτη κατάσταση. Αν συνεχιστεί κινδυνεύουμε να έχουμε και υπαρξιακό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος και ίσως προχωρήσουν σε μείωση των θέσεων εργασίας ή ακόμα και σε κλείσιμο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο, είδε τα στάδια παραγωγής και συνομίλησε με αρκετούς εργαζόμενους. Τούς ρώτησε πώς τα βγάζουν πέρα με την ακρίβεια και άκουσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ενώ φωτογραφήθηκε μαζί τους. Μία εκ των εργαζομένων τού πρόσφερε ανθοδέσμη και του ευχήθηκε «χρόνια πολλά» για την ονομαστική εορτή του.

Επίσκεψη σε πρατήριο υγρών καυσίμων

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή της Καλαμαριάς και συζήτησε για το θέμα της εκτόξευσης των τιμών και τα προβλήματα που δημιουργούνται με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμη Κιουρτζή και τον αντιπρόεδρο της Ένωσης, Χρήστο Σταυράκη.

Μόλις έφτασε στο πρατήριο ο κ. Τσίπρας έστρεψε το βλέμμα του στον πίνακα με τις τιμές και ρώτησε τον κ. Κιουρτσή πόσο κερδίζει το πρατήριο όταν η τιμή της αμόλυβδης είναι στα 2 ευρώ. Περίπου 5 λεπτά είναι το κέρδος του ανά λίτρο, απάντησε ο κ. Κιουρτσής και επεσήμανε πως το κέρδος, γενικά, κυμαίνεται στο 3%-5%.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρώτησε για την επιδότηση που δίνει η κυβέρνηση στα καύσιμα και η απάντηση ήταν πως είναι μικρή και για λίγους.

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε να αφεθεί να φτάσει η βενζίνη στα 2 ευρώ, άσκησε κριτική διαχρονικά στις κυβερνήσεις και ανέπτυξε τα αιτήματα του κλάδου που εκπροσωπεί.

Οι κ.κ. Κιουρτζής και Σταυράκης τόνισαν πως η τεράστια αύξηση των τιμών των καυσίμων έχει οδηγήσει στην πτώση της κατανάλωσης κατά 20 έως 25%.

Συμφώνησαν με την επισήμανση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πως η μείωση της φορολογίας στα καύσιμα θα οδηγήσει και σε καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, επισημαίνοντας πως «σε αυτό το κομμάτι της αύξησης των τιμών ο μόνος σίγουρα κερδισμένος είναι ο κλέφτης».

Ζήτησαν να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της λαθρεμπορίας στα καύσιμα, λέγοντας πως οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιερρακάκης: Η ψηφιοποίηση απαιτεί ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας
Γεωργιάδης: Οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά συνεχίζονται και αποδίδουν – Ουδέποτε επιβλήθηκαν τόσα πρόστιμα
Μάντζος (ΚΙΝΑΛ): Ο Ακάρ ξεδιπλώνει εκ νέου την αναθεωρητική ατζέντα στο Αιγαίο -Αυτή τη συμφωνία διασφάλισε ο πρωθυπουργός;

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr