Home / Προτεινόμενα / Το τηλεσκόπιο των 30 ετών και των 10 δισ.: Πέντε πολύτιμα «δώρα»

Το τηλεσκόπιο των 30 ετών και των 10 δισ.: Πέντε πολύτιμα «δώρα»

25 Δεκεμβρίου 2021
Έπειτα από χρόνιες καθυστερήσεις στην κατασκευή του και επανειλημμένες αναβολές στην εκτόξευση, το τηλεσκόπιο James Webb ξεκινά το ταξίδι του στο διάστημα. Στόχος της αποστολής του τηλεσκοπίου, που θεωρείται ευρέως διάδοχος του Hubble, είναι η παρατήρηση κόσμων πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, καθώς και των πρώτων αστεριών που φώτισαν το σύμπαν.

φωτ. AP
Για να φτάσει όμως το James Webb επιτυχώς στη βάση της εκτόξευσης πριν από έναν χρόνο, χρειάστηκαν περίπου 30 χρόνια από τη γένεση της ιδέας. Στο μεταξύ, υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις, αναδιαμορφώσεις του σχεδιασμού του και τεχνικά προβλήματα. Επίσης, ξέφυγε κατά πολύ από τον αρχικό προϋπολογισμό (μεταξύ ενός και 3,5 δισ. δολαρίων), φτάνοντας τελικά τα 10 δισ. δολάρια.
Σε αντίθεση με το Hubble, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, το James Webb βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, σε απόσταση περίπου 1,6 εκατ. χλμ από τον πλανήτη μας. Από το σημείο αυτό, το James Webb μπορεί να παρατηρεί τον απέραντο γαλαξία έχοντας τη Γη και τον ήλιο πίσω του.

φωτ. Reuters
Στην καρδιά του τηλεσκοπίου βρίσκεται ένας καθρέφτης 6,5 μέτρων, ο οποίος διπλώθηκε κατά την εκτόξευση και αναδιπλώθηκε κατά τη διάρκεια του μεγάλου του ταξιδιού. Παράλληλα, αναδιπλώθηκε και ένα σκίαστρο με μέγεθος αντίστοιχο με ένα γήπεδο τένις και με στόχο να προστατεύσει το τηλεσκόπιο από τις ακτίνες του ήλιου.
Οι πιο εντυπωσιακές εικόνες
Στον πρώτο χρόνο του ταξιδιού του, οι εικόνες του James Webb προσέδωσαν σημαντικές πληροφορίες για την επιστήμη, αλλά και άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και εξετάζουμε το σύμπαν. Ακολουθούν οι πέντε πιο εντυπωσιακές εικόνες τις οποίες απαθανάτισε:
φωτ. NASA
1. Λεπτομερής εικόνα του Δία
Οι υπέρυθρες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο τέλος Ιουλίου και στη συνέχεια χρωματίστηκαν τεχνητά, παρέχουν, μεταξύ άλλων, τις καλύτερες έως τώρα παρατηρήσεις για το τεράστιο σέλας που δημιουργείται στους δύο πόλους του Δία.
Φαίνονται επίσης η γνωστή Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα (μια γιγάντια καταιγίδα), άλλες μικρότερες καταιγίδες, αχνοί δακτύλιοι και δύο μικρότεροι δορυφόροι του, η Αμάλθεια και η Αδράστεια, διαμέτρου περίπου 200 και 20 χιλιομέτρων αντίστοιχα.
φωτ. NASA
2. Η εικόνα του πρώιμου σύμπαντος
Η εικόνα δείχνει το SMACS 0723, όπου μια τεράστια ομάδα σμηνών γαλαξιών λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός για τα αντικείμενα πίσω τους. Ονομάζεται βαρυτικός φακός και είναι αυτός που δημιούργησε την πρώτη βαθιά όψη πεδίου του James Webb με πολύ παλιούς και μακρινούς γαλαξίες.
Το φως από τους γαλαξίες στο προσκήνιο έφυγε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και το φως από το γαλαξία πέρα από αυτούς, ακόμη νωρίτερα. Όλο αυτό το φως έχει συλληφθεί με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια από το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο στην ιστορία, καθιστώντας αυτήν τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντός μας που έχει ληφθεί ποτέ.
φωτ. NASA
3. Η περιοχή δημιουργίας αστέρων στην Carina Nebula
Γνωστή πλέον και ως «Cosmic Cliffs», πρόκειται για μία αποτύπωση της περιοχής δημιουργίας αστέρων στο Carina Nebula, ένα μείγμα αερίου και νέων αστεριών 7.600 έτη φωτός μακριά και τέσσερις φορείς μεγαλύτερη από το Νεφέλωμα του Ωρίωνα. Ήταν μεταξύ των πρώτων φωτογραφιών που απαθανάτισε το James Webb.
φωτ. NASA
4. Οι Στήλες της Δημιουργίας
Μία από τις πιο εμβληματικές «σκηνές» του σύμπαντος, οι Στήλες ή Πυλώνες της Δημιουργίας, είχαν ξαναφωτογραφηθεί με πολύ μικρότερη λεπτομέρεια από το Hubble το 1990 και ξανά το 2015.
Οι τρεις «στήλες» αποτελούνται από πυκνά νέφη ψυχρών διαστρικών αερίων και σκόνης όπου σχηματίζονται νέα άστρα. Η εικόνα από την εγγύς-υπέρυθρη κάμερα του James Webb εστιάζει στο τεράστιο Νεφέλωμα του Αετού σε απόσταση 6.500 ετών φωτός από τη Γη.
φωτ. NASA
5. Οι δακτύλιοι του Ποσειδώνα μετά από 33 χρόνια
Η τελευταία φορά που οι αστρονόμοι είχαν στη διάθεσή τους μια τόσο καθαρή απεικόνιση του πιο απόμακρου από τον Ήλιο πλανήτη ήταν το 1989, όταν το «Βόγιατζερ 2» της NASA έγινε η πρώτη και μοναδική διαστημική βολίδα που πέρασε για λίγες ώρες κοντά από τον παγωμένο γίγαντα.Στις νέες απεικονίσεις του James Webb, ο πλανήτης εμφανίζεται με ένα χρώμα μεταξύ γκρίζου και λευκού, και παγωμένα νέφη σε κάποια σημεία της επιφάνειας. Το διαστημικό τηλεσκόπιο απαθανάτισε, επίσης, επτά από τα 14 γνωστά φεγγάρια του Ποσειδώνα, μεταξύ των οποίων και τον τεράστιο Τρίτωνα, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ξεκίνησε η ιστορική αποστολή: Το πρώτο βήμα για την «οικονομία του διαστήματος»
Ο DJ, ο σταρ της K-pop και ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος: Η παρέα που θα πάει στο διάστημα
Διαστημικό «σκουπίδι» βάρους 23 τόνων θα πέσει στη Γη και κανείς δεν ξέρει πού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview