Home / Κόσμος / Σε κατάσταση συναγερμού στις ΗΠΑ: Black outs και νεκροί λόγω χιονοθύελλας

Σε κατάσταση συναγερμού στις ΗΠΑ: Black outs και νεκροί λόγω χιονοθύελλας

Ο πρωτοφανής χιονιάς που σαρώνει μεγάλο τμήμα των ΗΠΑ έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση εν μέσω πολικού ψύχους, κυκλοφοριακό χάος και ακυρώσεις πτήσεων.
Πάνω από μισό εκατομμύριο νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το απόγευμα του Σαββάτου (ξημερώματα Κυριακής σε ώρα Ελλάδος) –έναντι 1,5 εκατ. 12 ώρες νωρίτερα– ιδίως στη Βόρεια Καρολίνα, το Τενεσί και το Μέιν, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Poweroutage.us. Και στις τρεις πολιτείες καταγράφονταν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NWS) προειδοποίησε ότι το ψύχος αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο και προέτρεψε τους Αμερικανούς στις πληγείσες από τη χιονοθύελλα περιοχές να αναζητήσουν ζεστασιά σε κλειστούς χώρους. Την Παρασκευή, είχαν καταγραφεί πολικές θερμοκρασίες, με ορισμένες περιοχές να φτάνουν τους –48°C, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μετά από ισχυρή χιονόπτωση στη Βόρεια Ντακότα (φωτ. Reuters)
Σε ανατολικές πολιτείες, τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν μπορούν να βγουν για να καθαρίσουν τους δρόμους. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και ζητήθηκε η επέμβαση της Εθνοφρουράς για τον απεγκλωβισμό τους.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 18 θάνατοι σε οκτώ αμερικανικές πολιτείες λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Στην αμερικανική επικράτεια, αξιωματούχοι έχουν αποδώσει τους θανάτους κυρίως στην έκθεση στο κρύο, σε τροχαία ατυχήματα και σε πτώσεις δέντρων.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Μπάφαλο, συμπεριλαμβανομένων δύο που χρειάστηκε να μεταφερθούν στα επείγοντα, αλλά δεν μπόρεσαν να σωθούν επειδή οι διασώστες δεν κατάφεραν να τους προσεγγίσουν.
Περισσότερες από 5.500 πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή και άλλες 2.800 χθες Σάββατο, σύμφωνα με το Flightaware.com. Πολλοί ταξιδιώτες ήλπιζαν σε ένα θαύμα για να βρουν θέση, έστω και την τελευταία στιγμή, σε αεροπλάνο ή τρένο προκειμένου να προλάβουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με τους οικείους τους.
Σχεδόν σε όλες τις πόλεις, από το Ντένβερ μέχρι το Σικάγο, έχουν ανοίξει καταφύγια για να φιλοξενήσουν όσους έχουν ανάγκη να ζεσταθούν και να προστατευτούν από τον κίνδυνο υποθερμίας.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν σήμερα και θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων.
Μετά από ισχυρή χιονόπτωση στο Οντάριο (φωτ. Reuters)
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και ο Καναδάς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο Οντάριο και το Κεμπέκ, ενώ ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων αναφέρονται στα αεροδρόμια του Βανκούβερ, του Τορόντο και του Μόντρεαλ.
Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview