Το διαστημικό σκάφος Juno συμπλήρωσε 50 περιφορές γύρω από τον Δία από τότε που έφθασε στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, το 2016, ανακοίνωσε η NASA.

To Juno ολοκλήρωσε την 50ή περιφορά του γύρω από τον Δία στις 8 Απριλίου, σύμφωνα με τα δεδομένα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Στη διάρκεια κάθε μιας από αυτές, η κάμερα JunoCam λαμβάνει φωτογραφίες του πλανήτη από διαφορετική γωνία και απόσταση.
 

Το διαστημικό σκάφος Juno συμπλήρωσε 50 περιφορές γύρω από τον Δία

Το διαστημικό σκάφος πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Γιούνο (σ.σ. αντίστοιχη με την θεά Ήρα της ελληνικής μυθολογίας).

Μέχρι σήμερα, το Juno έχει στείλει στο κέντρο ελέγχου της NASA μεγάλο όγκο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων εικόνων της Γης, του Δία και των μεγαλύτερων φεγγαριών του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος: του Γανυμήδη και της Ευρώπης.

Αποστολή του Juno είναι να μελετήσει τη βαρύτητα και το ισχυρό μαγνητικό πεδίο αυτού του γίγαντα αερίων, το πολύχρωμο σέλας και τα στροβιλιζόμενα νέφη του, προκειμένου να αποκαλύψει πώς σχηματίστηκε ο Δίας και πώς εξελίχθηκε στη συνέχεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS:
Juno
ΔΙΑΣ