Home / Διεθνή / Τουρκία: Έκρηξη σε λεωφορείο έξω από πανεπιστήμιο – 13 οι νεκροί

Τουρκία: Έκρηξη σε λεωφορείο έξω από πανεπιστήμιο – 13 οι νεκροί

Το λεωφορείο μετέφερε στρατιώτες και πολίτες

Από την έκρηξη 55 άτομα τραυματίστηκαν εκ των οποίων τα 12 είναι σε κρίσιμη κατάσταση -Με το σταγονόμετρο γίνεται η ενημέρωση -Αναμένεται στην περιοχή ο Ερντογάν

Λίγες μόλις μέρες μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη νέα έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στις 8:45 τοπική ώρα (7:45 ώρα Ελλάδας) σε δημόσιο λεωφορείο στην Πανεπιστημιούπολη της Καισάρειας στην κεντρική Ανατολία της Τουρκίας, 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Άγκυρας.

Μέχρι στιγμής 13 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. 55 άτομα έχουν τραυματιστεί εκ των οποίων οι έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι είναι 12 ο αριθμός των τραυματιών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση εκ των οποίων οι έξι χαροπαλεύουν. Από τα 13 θύματα έχουν ήδη αναγνωριστεί οι ταυτότητες των οχτώ.

Έδειξε Συρία πίσω από το νέο μακελειό ο Ερντογάν

Για το νέο μακελειό ενημερώθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αναμένεται στην περιοχή. Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε τη Συρία πίσω από τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις. «Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι άσχετες με την εξέλιξη της Συρίας, όμως εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας σε πνεύμα εθνικής επιστράτευσης»  ανέφερε ο ίδιος

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιμίρ, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ικόνιο και συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να κάνει δηλώσεις για τη νέα πολύνεκρη βομβιστική επίθεση.

Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας απαγόρευσε προσωρινά την αναμετάδοση εικόνων και πληροφοριών. Οπότε η ενημέρωση γίνεται με το σταγονόμετρο και μόνο από τα διεθνή μέσα.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση.

Εν τω μεταξύ μετά την επίθεση πολίτες επιτέθηκαν στο κτίριο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP στην Καισάρεια. Πιθανότατα το θεωρούν υπεύθυνο για την επίθεση ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Το λεωφορείο που ήταν σταματημένο έξω από το πανεπιστήμιο Erciyes μετέφερε στρατιώτες οι οποίοι ήταν ντυμένοι με πολιτικά -καθώς είχαν πάρει άδεια για το Σαββατοκύριακο – αλλά και πολίτες.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή όχημα γεμάτο με εκρηκτικά πέρασε δίπλα από το σταθμευμένο λεωφορείο και προκάλεσε την έκρηξη.

Η έκρηξη σημειώθηκε από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο και το λεωφορείο καταστράφηκε ολοσχερώς.

Πολυσύχναστο το σημείο όπου έγινε η έκρηξη

Το σημείο στο οποίο σημειώθηκε είναι ένα πολυσύχναστο μέρος καθώς μέσα στην εβδομάδα περνούν από αυτό το σημείο πολλοί άνθρωποι. Άλλωστε εκεί κοντά βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο  Erciyes, που ευτυχώς σήμερα είναι κλειστό. Όμως κάποιοι που ήταν μέσα σε αυτό άκουσαν την έκρηξη που έγινε στην περιοχή.

Κοντά στο δρόμο όπου εξερράγη το λεωφορείο υπάρχει ένα αρχηγείο. Δεν αποκλείεται το όχημα να είχε προορισμό αυτό το μέρος. Η έκρηξη έγινε από ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο του οποίου ο αριθμός της πινακίδας ξεκινάει από 71.

 

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis