Home / Κόσμος / Τουλάχιστον 20 νεκροί αφού έληξε η ομηρία-μακελειό στο Μογκαντίσου

Τουλάχιστον 20 νεκροί αφού έληξε η ομηρία-μακελειό στο Μογκαντίσου

Σε λουτρό αίματος κατέληξε η επίθεση ισλαμιστών ανταρτών σε παραθαλάσσιο εστιατόριο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, του Μογκαντίσου, η οποία εξελίχθηκε σε πολύωρη ομηρία που έληξε τα ξημερώματα μετά από οκτώ ώρες πολιορκίας.

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το έως τώρα ανεπίσημο απολογισμό, χωρίς να είναι γνωστό εάν στους νεκρούς συγκαταλέγονται και οι δράστες. Τέσσερις τρομοκράτες έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια της πολιορκίας και ένας συνελήφθη, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Η επίθεση άρχισε το βράδυ της Πέμπτης, όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από την είσοδο του δημοφιλούς εστιατορίου και καφέ Beach View, όπου συχνάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οικονομικοί παράγοντες της πόλης. Στη συνέχεια, πέντε ένοπλοι εισέβαλαν στο χώρο πυροβολώντας αδιάκριτα, προτού ταμπουρωθούν κρατώντας θαμώνες ως ομήρους.

Η Πέμπτη είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας στη Σομαλία, και πιστεύεται ότι οι δράστες ήθελαν να χτυπήσουν την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν για να διασκεδάσουν.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Associated Press, οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ εναντίον των λουόμενων που βρίσκονταν στην κοντινή παραλία Λίντο λίγα λεπτά πριν εισβάλουν στο εστιατόριο. Υπάρχουν επίσης ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι λίγη ώρα μετά την επίθεση και ένα δεύτερο αυτοκίνητο εξερράγη πολύ κοντά στο εστιατόριο.

Η πολιορκία έληξε μετά από ώρες ανταλλαγής πυροβολισμών, αφότου οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο κατάστημα και καθάρισαν όλα τα δωμάτια. Αξιωματούχοι της Αστυνομίας δήλωσαν στο AP και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πολλοί όμηροι διασώθηκαν κατά την αστυνομική επιχείρηση.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η επίφοβη ισλαμιστική οργάνωση αλ-Σαχάαμπ, η οποία συνδέεται με την αλ-Κάιντα. Η αλ-Σαχάαμπ έχει στοχοθετήσει πολλές φορές το Μογκαντίσου, είναι υπεύθυνη για σειρά πολύνεκρων επιθέσεων στη γειτονική Κένυα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα επιτέθηκε σε στρατόπεδο κενυατών κυανόκρανων, ισχυριζόμενη ότι σκότωσε δεκάδες στρατιώτες.

 

About totritomati