Home / Διεθνή / Την πρώτη της γυναίκα δήμαρχο εξέλεξε η Ρώμη, θρίαμβος για τους «πεντάστερους»

Την πρώτη της γυναίκα δήμαρχο εξέλεξε η Ρώμη, θρίαμβος για τους «πεντάστερους»

Δημοτικές κάλπες ήττα για το PD

Ρώμη
Η Αιώνια Πόλη θα «διοικείται» για πρώτη φορά στην ιστορία της από γυναίκα: Η Βιρτζίνια Ρέτζι, από το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» (M5S) του Μπέπε Γκρίλο κατέκτησε τη δημαρχία της Ρώμης στο δεύτερο γύρο, επικρατώντας του κυβερνητικού υποψηφίου Τζακέτι.

Εικόνα νίκης γενικά ο δεύτερος γύρος για τους υποψηφίους του M5S, το οποίο γιορτάζει «θρίαμβο» παίρνοντας και το Τορίνο, ενώ η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει τουλάχιστον το Μιλάνο -κάτι που δεν σώζει ωστόσο τα πράγματα για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ρέντσι.

To πλήγμα για το PD είναι ισχυρό και ρίχνει την βαριά σκιά του στη «μητέρα όλων των μαχών» που έχει μπροστά της η κυβέρνηση του Ρέντσι: Το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Αν οι δημοτικές κάλπες είναι οιωνός για το πώς θα πάνε τα πράγματα σε εκείνη την κάλπη, με την οποία είναι συνδεδεμένη η τύχη του Ρέντσι, τότε φαίνεται πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει σκληρή μαχή.

Στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, η Βιρτζίνια Ρέτζι επικράτησε με 67,15% έναντι του Ρομπέρτο Τζακέτι (υποψηφίου της Κεντροαριστεράς), που πήρε 32,85%, και κατέκτησε το δήμο της Ρώμης, που ήταν εδώ και μήνες το μεγάλο στοίχημα του M5S. Εκτός από πρώτη γυναίκα στη δημαρχία, η 37χρονη Ρέτζι γίνεται και η νεότερη στην ηγεσία του δήμου.

Εξίσου νικηφόρα ήταν η κάλπη για τη δεύτερη προβεβλημένη υποψήφια του M5S σε μία από τις σημαντικότερες κάλπες της Κυριακής, εκείνη για το δήμο τουΤορίνο. Η Κιάρα Απεντίνο επικράτησε με 54,56% έναντι του Πιέρο Φασίνο της Κεντροαριστεράς, ο οποίος πήρε 45,44%.

Η διαφορά μπορεί να μην είναι εξίσου εντυπωσιακή με τη Ρώμη, όμως το αποτέλεσμα είναι σαφές: Και στους δύο μεγάλους δήμους που βρέθηκαν αντιμέτωπα το PD του Ρέντσι και το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», επικράτησε το δεύτερο.

Μοναδική επικράτηση του PD σε μεγάλο δήμο ήταν στο Μιλάνο, κι αυτό όχι με ευκολία. Ο «εκλεκτός» του Ρέντσι Τζουζέπε Σάλα επικράτησε τελικά με 51,7% έναντι του Στέφανο Παρίζι της Κεντροδεξιάς, ο οποίος πήρε 48,3%.

Στην Νάπολη, που ήταν εξαρχής χαμένη για τους Δημοκρατικούς, επικράτησε με αναμενόμενη ευκολία ο απερχόμενος δήμαρχος Λουίτζι ντε Ματζίστρις, ανεξάρτητος του αριστερού στρατοπέδου (που έχει κηρύξει την πόλη «ζώνη χωρίς Ρέντσι»), παίρνοντας 66,85% έναντι 33,15% του Τζιάνι Λετιέρι της Κεντροδεξιάς.

Από τους άλλους μεγάλους δήμους που κρίνονταν την Κυριακή και όπου η μονομαχία ήταν μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς, η εικόνα είναι ανάμεικτη: Στην μεν Μπολόνια επικράτησε η Κεντροαριστερά (με τον Βιρτζίλιο Μερόλα να παίρνει 54,6%), στη δε Τεργέστη η Κεντροδεξιά (με τον Ρομπέρτο Ντιπιάτσα να παίρνει 52,6%).

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis