Ελεγχόμενη μικρή εστία πυρκαγιάς ξέσπασε σε ένα σημείο του Εθνικού Δασικού Πάρκου Αθαλάσσας στην Κύπρο, στο νότιο-ανατολικό άκρο της πόλης της Λευκωσίας που αποτελεί μια όαση πρασίνου η οποία καταλαμβάνει μια έκταση 840 στρεμμάτων, φιλοξενώντας πολλά ενδημικά, ντόπια και επιγενή δέντρα, θάμνους και βότανα. Ένα Πάρκο με ένα ιδιαίτερο δίκτυο των μονοπατιών – που καλύπτει 20 χιλιόμετρα αποτελώντας ένα δημοφιλές μέρος για ποδηλασία, πεζοπορία και περπάτημα. Ωστόσο, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε καθώς υπήρξε έγκαιρος εντοπισμός της μέσω συστήματος πυρανίχνευσης.

Συγκεκριμένα, το όλο σκηνικό είχε δημιουργηθεί για την παρουσίαση του προγράμματος πυρανίχνευσης «Smart & Green Village» από τη Huawei και τη Cyta, σε συνεργασία με την startup PROBOTEΚ.

“Smart & Green Village”

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που βασίζεται στην τεχνολογία 5G της Cyta καθώς και στη χρήση αλγορίθμων, τεχνητής νοημοσύνης (AI) και ρομποτικών drones. Το “Smart & Green Village” στοχεύει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, συμβάλλοντας στην προστασία της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος της Κύπρου, ανιχνεύοντας έγκαιρα ακραία συμβάντα, όπως πυρκαγιές, με τη χρήση αισθητήρων και drone.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση που έγινε παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων, της πολιτικής ηγεσίας, αρμόδιων κυβερνητικών τμημάτων και εκπροσώπων των δυνάμεων ασφαλείας παρουσιάστηκε το drone το οποίο με προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και με την υποστήριξη του δικτύου 5G της Cyta εντόπισε άμεσα την εστία της πυρκαγιάς με την ανίχνευση του καπνού χρησιμοποιώντας αισθητήρες. Στη συνέχεια έστειλε ειδοποίηση (alert) στο κέντρο ελέγχου την ώρα που έσπευδε στο σημείο για να επιβεβαιώσει το συμβάν. Έπειτα, το drone πριν επιστρέψει στη βάση του, κατέγραψε αναλυτικά την εξέλιξη της πυρκαγιάς στέλνοντας κρίσιμα δεδομένα στο προσωπικό που κλήθηκε να κατασβέσει την φωτιά. Η επίδειξη του drone περιελάβανε μεταξύ άλλων, εναέρια επιτήρηση, έγκαιρη ανίχνευση, μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, χαρτογράφηση και μοντελοποίηση της πληγείσας περιοχής και πολλά άλλα.

Ο κ. Ανδρέας Χρίστου, Πρώτος Συντηρητής Δασών που απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος και του Γενικού Διευθυντή του Τμήματος Δασών κ. Χαράλαμπου Αλεξάνδρου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η στη μάχη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, και πολύ περισσότερο, δεν περισσεύει κανείς, εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση που επιβεβαιώνεται η βούληση του ιδιωτικού τομέα προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω του καινοτόμου προγράμματος ανίχνευσης πυρκαγιάς “Smart & Green Village” από την Huawei.

Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Φίλιππος Χατζηζαχαρίας, επισήμανε ότι η Κύπρος διαθέτει όλους τους πόρους για να μετατραπεί σε ένα έξυπνο, καινοτόμο και ασφαλές νησί καθώς διαθέτει ευνοϊκό φυσικό και δημογραφικό περιβάλλον, ισχυρή πολιτική βούληση, συνεργασία από την τοπική αυτοδιοίκηση, οικονομικά εργαλεία και, φυσικά, την τεχνολογία και την καινοτομία ως ζωτικά εργαλεία. για επίλυση προβλημάτων, Οι έξυπνες πόλεις δεν μπορούν να αναπτυχθούν μόνο από το κράτος. Η συμμετοχή και η συμβολή των τοπικών αρχών και των επιχειρήσεων είναι απαραίτητη. Μόνο μέσω συλλογικής προσπάθειας μπορούμε να δημιουργήσουμε έξυπνες πόλεις που προωθούν την καινοτομία, την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και τη βελτιωμένη ποιότητα ζωής, είπε  ο κ.Χατζηχαρίας, επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση της Huawei παρέχει την ευκαιρία να εφαρμόσουμε καινοτομία και τεχνολογία για καλύτερη διαχείριση των πόλεων και των κοινοτήτων μας, ενισχύοντας τελικά την ποιότητα ζωής των πολιτών μας.

Από την πλευρά του ο Chief Commercial Officer της CYTA, Γιώργος Μετζάκης, ανέφερε ότι το δίκτυο 5G της Cyta θα συμβάλει καθοριστικά στην υλοποίηση του έργου ανίχνευσης πυρκαγιών από την Huawei, παρέχοντας συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης, απαραίτητη για τη μετάδοση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και τη λειτουργία μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Η ανάπτυξη του 5G ανοίγει ατελείωτες δυνατότητες, από την επανάσταση στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών έως την τροφοδοσία έξυπνων πόλεων, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες. Πρόκειται για μια διαδικασία που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, πρόσθεσε.

Όπως επισημάνθηκε τα drones αναμένεται να αναδιαμορφώσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο καταπολεμούνται οι πυρκαγιές στη σύγχρονη εποχή, προσφέροντας ταχεία ανταπόκριση, αυξημένη ασφάλεια και οικονομικά αποδοτικές λύσεις. Το πρόγραμμα πυρανίχνευσης, “Smart & Green Village” της Huawei Κύπρου, είναι σε θέση να προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στα πύρινα μέτωπα.

Ο Radoslaw Kedzia, αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής περιφέρειας της Huawei σε συζήτηση με εκπροσώπους του τύπου αναφέρθηκε γενικότερα στους προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επιτυχή εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων που συνδέονται με την ύπαρξη του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, την ύπαρξη σύγχρονων υποδομών που εξασφαλίζει την συνδεσιμότητα με υψηλές ταχύτητες καθώς και την πραγματοποίηση επενδύσεων τόσο από την πολιτεία όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Kedzia επισήμανε ότι στις χώρες που η Huawei έχει παρουσία παρέχοντας τεχνολογικές λύσεις δίνει έμφαση στις συνεργασίες και την επιλογή τοπικών partners για την προώθηση και την υλοποίηση των λύσεων αυτών.  

«Η τεχνολογία δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τη φύση»

Η Huawei θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη δημιουργία πρωτοβουλιών και λύσεων που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων στην Κύπρο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η τεχνολογία δεν πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τη φύση. Αντίθετα, θα πρέπει να βοηθά τη φύση να ευδοκιμήσει. ‘Αλλωστε, πιστεύουμε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το cloud και το 5G, ενσωματώνονται με ταχείς ρυθμούς και εφαρμόζονται εκτενώς σε διάφορους κλάδους. Αυτό διευκολύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και επιφέρει απτά οφέλη προς το κοινωνικό σύνολο, είπε επίσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Darwin’s Cirlce με θεματική “Vienna Tech for Green Initiative”, ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών και λύσεων αφιερωμένων στην επίτευξη βιωσιμότητας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με ειδικούς του τομέα, ο κ. Nikolaus Pelinka, ιδρυτής της Darwin’s Circle, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της τεχνολογίας στην προώθηση της βιωσιμότητας: “Εμείς στην Darwin’s Circle πιστεύουμε ότι η τεχνολογία και η καινοτομία είναι οι σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις προς ένα βιώσιμο και πράσινο μέλλον. Μαζί με τον πολύτιμο μακροχρόνιο συνεργάτη μας Huawei, καθώς και με άλλες εταιρείες και ιδρύματα, δημιουργήσαμε την πρωτοβουλία Tech4Green της Βιέννης. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την επικέντρωση στον κρίσιμο ρόλο των νέων τεχνολογιών στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Θα συζητήσουμε τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των στόχων μας”.

Η λύση ανίχνευσης πυρκαγιάς εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2022 στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Έκτοτε τα χαρακτηριστικά της έχουν δοκιμαστεί και βελτιωθεί, επομένως φέτος εισάγεται στην επόμενη χώρα που πλήττεται από το πρόβλημα των πυρκαγιών. Η εφαρμογή του συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς στην Κύπρο αποτελεί μέρος ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος κοινωνικής συνεισφοράς με την ονομασία του “Smart & Green Village” το οποίο στοχεύει στην παροχή ευρείας συνδεσιμότητας και «έξυπνης» εκπαίδευσης στις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ