Home / Προτεινόμενα / Ταξίδια: Αυτό το αεροδρόμιο ήταν το πιο πολυσύχναστο της Ευρώπης το 2022

Ταξίδια: Αυτό το αεροδρόμιο ήταν το πιο πολυσύχναστο της Ευρώπης το 2022

Το 2022 ήταν «η χρονιά που η ευρωπαϊκή βιομηχανία των αερομεταφορών ανέκαμψε, παρά τον πόλεμο, τον κορωνοϊό και τη μετάλλαξη Όμικρον», σύμφωνα με το Eurocontrol, καθώς τα στοιχεία του οργανισμού δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν 9,3 εκατ. πτήσεις σε όλη την Ευρώπη, με τις αερομεταφορές να φτάνουν στο 83% των επιπέδων του 2019.  Το 2021 είχαν πραγματοποιηθεί μόλις 6,2 εκατ. πτήσεις.
Η έκθεση του Eurocontrol δείχνει ότι ο αεροπορικός χάρτης της Ευρώπης άλλαξε στα χρόνια της πανδημίας, καθώς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σε κίνηση, με 1.156 αφίξεις και αναχωρήσεις πτήσεων κατά μέσο όρο, την ημέρα.

Το τεράστιο τουρκικό αεροδρόμιο ξεπέρασε εκείνα του Άμστερνταμ, της Φρανκφούρτης, το Heathrow του Λονδίνου και το Charles de Gaulle του Παρισιού. Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ήταν το πρώτο σε πτήσεις το 2019.

Η πρώτη από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές ήταν η Ryanair, με 2.536 πτήσεις κατά μέσο όρο την ημέρα, ή 9% περισσότερες από το 2019. Ακολουθεί η EasyJet με 1.335 πτήσεις ημερησίως (μείωση 20% έναντι του 2019). Η Turkish Airlines ήταν η τρίτη σε κίνηση.
Η Vueling, μια low-cost αεροπορική με βάση τη Βαρκελώνη που ανήκει στην International Airlines Group, ήταν η εταιρεία με τις μικρότερες καθυστερήσεις πτήσεων, ενώ ακολουθούν οι SAS, KLM και Ryanair.  

Συνολικά, πάντως, τα ποσοστά ακρίβειας των πτήσεων σε όλη την Ευρώπη ήταν κατά 6 με 7 ποσοστιαίες μονάδες χειρότερα από το 2019.
Τους μήνες υψηλής κίνησης του καλοκαιριού, μόλις 4 στις 10 πτήσεις έφτασαν στην ώρα τους, με τη μέση καθυστέρηση για το σύνολο του 2022 να είναι 17 λεπτά. Και αυτό, παρότι πάνω από την Ευρώπη πέταξαν 16% λιγότερες πτήσεις σε σχέση με το 2019.

 Πάντως, τα στοιχεία του Eurocontrol δείχνουν ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις λιγοστές ευρωπαϊκές χώρες που είχε περισσότερες πτήσεις το 2022 από το 2019. Κάτι αντίστοιχο πέτυχαν μόνο η Αλβανία, η Αρμενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πτήσεις της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά 90%.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Θετικές προοπτικές για τις αερομεταφορές – Πάει για νέο ρεκόρ η Ελλάδα
Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Fraport
Τουρισμός: Οι 5 τάσεις που θα δούμε φέτος στα ταξίδια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview