Home / Ελλάδα / Συναντήθηκε με Μέρκελ, αργότερα το τετ-α-τετ Τσίπρα με Ολάντ

Συναντήθηκε με Μέρκελ, αργότερα το τετ-α-τετ Τσίπρα με Ολάντ

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα της προόδου των hotspot στην Ελλάδα και ο ρόλος της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Εκκρεμεί συνάντηση του πρωθυπουργού και με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα μέσα στην ημέρα, καθώς αυτήν την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου, ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος, τονίζοντας πως αναγνωρίστηκε, πρώτον, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών και, δεύτερον, η ανάγκη να εφαρμοστεί η διμερής συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην Τουρκία όλων όσων δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες.

Τσίπρας: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας στο προσφυγικό
Τσίπρας: Επανεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ κατευθείαν από την Τουρκία
Ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ολοκληρώνοντας την κατασκευή των κέντρων καταγραφής προσφύγων και τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον» υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ένα «μέλλον φραχτών και βίας», αλλά ένα μέλλον «αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συνυπευθυνότητας».

Νωρίτερα την Πέμπτη, κατά η μίνι σύνοδο ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ σημείωσε ότι έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Newsroom ΔΟΛ

About totritomati