Home / Ειδήσεις / «Στόλισαν» τον Ντάισελμπλουμ στην «κλειστή» συνεδρίαση στη Σύνοδο της Ρώμης

«Στόλισαν» τον Ντάισελμπλουμ στην «κλειστή» συνεδρίαση στη Σύνοδο της Ρώμης

Μετά την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού για τη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου ακολούθησε μια σειρά από υποστηρικτικές δηλώσεις από τους βασικούς αποδέκτες της.

Από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του προεδρεύοντος της Συνόδου, Ιταλού πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι, και του συμπροεδρεύοντος, Μαλτέζου πρωθυπουργού, Γιόζεφ Μουσκάτ, μέχρι την ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις «βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στη Σύνοδο της ΕΕ».

Πηγές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμιζαν στο Έθνος, πως ο πρόεδρος Τουσκ ήταν σε στενή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για υποστήριξη. Οι δύο πολιτικοί μίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη, οπότε ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ντόναλντ Τουσκ το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περί Νότου και Ελλάδας που σπαταλά «σε ποτά και γυναίκες» προκάλεσαν την οργή των Σοσιαλδημοκρατών της Ευρώπης για τα λεγόμενα του Ολλανδού πολιτικού, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τον… χορό της επίθεσης άνοιξε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, ζητώντας από τους συντρόφους του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα να βγάλουν… κόκκινη κάρτα, με το αίτημα της παραίτησής του από το αξίωμα του επικεφαλής του Eurogroup.

Ιδιαίτερα επιθετικός παίκτης αποδείχθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις του Ολλανδού απερχόμενου υπουργού Οικονομικών. Ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της ΕΕ – από την Ολλανδία επίσης, όπως και ο κ. Ντάισελμπλουμ-, επιχείρησε να τον δικαιολογήσει, εκτιμώντας ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του, για να του απαντήσει ορθά-κοφτά η Ιταλίδα επίτροπος Φεντερίκα Μογκερίνι. «Ντρέπομαι για το γεγονός ότι αυτός που μπορεί να λέει τέτοια πράγματα ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες», φέρεται να είπε στη συνέχεια ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Γιόζεφ Μούσκατ.

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι προφανώς απαράδεκτες και ακραίες οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, για να επισημάνει κατόπιν: «Για σκεφτείτε, μήπως αργά συνειδητοποιούμε ότι ο τρόπος λήψης αποφάσεων και η εν γένει λειτουργία του Eurogroup πρέπει να είναι θεσμικά ορθή και χωρίς απαράδεκτες εκφάνσεις»…

About Andreas Chondros