Home / Ειδήσεις / Στο υπουργείο εργασίας για διαμαρτυρία βρίσκονται οι ”πενταμηνίτες” στους δήμους

Στο υπουργείο εργασίας για διαμαρτυρία βρίσκονται οι ”πενταμηνίτες” στους δήμους

Με συνθήματα όπως «Η ζωή μας δεν χωρά σε πεντάμηνα – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!» κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στα κοινωφελή προγράμματα με συμβάσεις η διάρκεια των οποίων λήγει, την ίδια στιγμή που οι κοινωνικές ανάγκες τις οποίες καλύπτουν για την εξυπηρέτηση των πολιτών παραμένουν.

Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τους «πενταμηνίτες» των δήμων καλεί τους εργαζομένους, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα στα πεντάμηνα.

Για σήμερα, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας στους δήμους από τις 11:30 το πρωί μέχρι το τέλος ωραρίου και συγκέντρωση στις 12:00 το μεσημέρι μπροστά στο υπουργείο Εργασίας. Τονίζουν ότι οι «πενταμηνίτες» δεν είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, απαιτούν την παραμονή τους στην εργασία τους και προτάσσουν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Όπως επισημαίνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, «ενιαία διεκδικούμε το δικαίωμα όλων των εργαζομένων στους δήμους, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ο αγώνας είναι κοινός και μας αφορά όλους!».

Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Η απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους από το 2009, που με συνέπεια εφαρμόζουν ΕΕ και αριστεροδεξιές κυβερνήσεις, έχει γονατίσει βασικές δομές σε όλους τους δήμους. Όλοι μας βιώνουμε την εντατικοποίηση της εργασίας, την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους δημότες. Στόχος τους η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών δομών. Μοναδική λύση που υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στους δήμους είναι η πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία. Από όσους δουλεύουν με οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασίας δεν περισσεύει κανείς, δεν πρέπει κανείς να απολυθεί».

Δήμαρχοι ζητούν επέκταση

Την ίδια ώρα, δήμαρχοι έχουν καταθέσει στην κυβέρνηση αίτημα για επέκταση του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας. Σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργο Πατούλη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, επεσήμανε ότι είναι νομικά ανέφικτο να παραταθεί η χρονική διάρκεια των συμβάσεων των απασχολούμενων του τρέχοντος προγράμματος. Έτσι, προχώρησαν σε συζήτηση για την υλοποίηση του νέου Προγράμματος Κοινωφελούς Απασχόλησης 50.000 ανέργων, με τον κ. Πατούλη να διατυπώνει το αίτημα το νέο αυτό πρόγραμμα να προβλέπει επέκταση των συμβάσεων από 5 σε 10 με 12 μήνες.

Πάντως, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής ασκεί κριτική σε αυτού του είδους τις προσεγγίσεις. Είναι ενδεικτικό ότι υποστηρίζει συνεχώς πως «η λογική, από δημάρχους και ορισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις, της παράτασης των προγραμμάτων και όχι της παραμονής με μόνιμη και σταθερή εργασία, είναι στη λογική της κυβέρνησης να λειτουργούν οι δήμοι με προγράμματα φτώχειας και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Οποιαδήποτε άλλη λογική εκτός από την μόνιμη και σταθερή δουλειά στους δήμους δημιουργεί αυταπάτες».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500042047#ref=latestarticles

About basilis progressive