Home / Ειδήσεις / Στο τραπέζι της Κομισιόν το σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια στο προσφυγικό

Στο τραπέζι της Κομισιόν το σχέδιο για ανθρωπιστική βοήθεια στο προσφυγικό

Προτάσεις για 700 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια

Βρυξέλλες
Στο Κολέγιο των Επιτρόπων οδεύει προς έγκριση το σχέδιο για πακέτο υποστήριξης στο προσφυγικό με στόχο την αντιμετώπιση καταστάσεων ανθρωπιστικής έκτακτης ανάγκης σε χώρες που βρίσκονται πάνω στον λεγόμενο Βαλκανικό Διάδρομο. Για φέτος προβλέπεται κινητοποίηση 300 εκατ. ευρώ, ποσό που σε ορίζοντα τριετίας θα φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ – την ώρα ωστόσο που η ΕΕ ακόμη βρίσκεται στο τραπέζι με την Τουρκία για μέτρα περιορισμού των προσφυγικών ροών.

Η συζήτηση την Τετάρτη αναμένεται να καταλήξει στην έγκριση της έκτακτης βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ έως 700 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και άλλες χώρες της Βαλκανικής Διαδρομής, από πόρους που θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Οι πόροι ωστόσο, δεν θα εκταμιευθούν προς την κυβέρνηση, αλλά θα διατεθούν απευθείας σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ, όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός, η Υπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που ασχολούνται επί του εδάφους με τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, η εκπόνηση σχεδίου για το προσφυγικό ήταν αίτημα του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση της 17ης Φεβρουαρίου.

Η ελληνική πλευρά, αναφέρει το Reuters, έχει ζητήσει βοήθεια 480 εκατ. ευρώ, με αποστολή μεταξύ άλλων ασθενοφόρων, κουβερτών και προσωπικού για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.

Newsroom ΔΟΛ

 

About Kostas Athanasoulis