Home / Ειδήσεις / Σταθάκης: Το ΔΝΤ θα δείξει ευελιξία εάν η δόση καθυστερήσει λίγες μέρες

Σταθάκης: Το ΔΝΤ θα δείξει ευελιξία εάν η δόση καθυστερήσει λίγες μέρες

Τη βεβαιότητα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιδείξει ευελιξία εάν η δόση των 1,56 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβληθεί στις 30 Ιουνίου καθυστερήσει λίγες μέρες εξέφρασε σήμερα μιλώντας στο Mega ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, το ΔΝΤ θα είναι ευέλικτο «όσο υπάρχει συμφωνία σε ισχύ».

Ο ίδιος τόνισε πως παραμένουν ανοικτά στις διαπραγματεύσεις «δυο τρία» θέματα όπως η μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους και οι εξαιρέσεις στον ΦΠΑ στα νησιά.

Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε πως η συμφωνία θα «σφραγιστεί» στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Οικονομίας πως δεν υπάρχει πιθανότητα να ζητηθεί παράταση του προγράμματος.

Ο υπουργός υπερασπίσθηκε τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση λέγοντας πως δεν είναι υφεσιακά μέτρα και ότι τα βάρη πέφτουν στις επιχειρήσεις και στους πιο εύπορους. «Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε τις συντάξεις και τους μισθούς», είπε.

Σχετικά με την αύξηση των φορολογικών βαρών στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 ο κ. Σταθάκης είπε πως λαμβάνονται μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων για να διευκολύνουν την κατάσταση.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε πως η διαχείριση του σχετίζεται άμεσα με την τρέχουσα συμφωνία. Αφενός επιδιώκεται το χρέος προς ΔΝΤ και ΕΚΤ της περιόδου 2015- 2018 που δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό να τύχει ειδικής μεταχείρισης, αφετέρου να υπάρξει και πρόβλεψη για το μακροχρόνιο χρέος του διαστήματος 2022 -2045. «Θέση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει μια σαφής μνημόνευση για τον τρόπο επίλυσης του μακροχρονίου χρέους», είπε.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ενημερώνοντας τη Δευτέρα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου αφενός εμφανίσθηκε αισιόδοξη ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αφετέρου είπε πως αναμένει ότι η Ελλάδα θα πληρώσει στις 30 Ιουνίου τα χρήματα που οφείλει στο Ταμείο.
Ωστόσο, στελέχη του Ταμείου έχουν επιβεβαιώσει το ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών η πληρωμή του ΔΝΤ θα μπορούσε να μετατεθεί για λίγες ημέρες.

Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500007175#ref=latestarticles

About Panos Dreamer