Home / Οικονομία / Σε εξέλιξη το πρώτο ραντεβού θεσμών-υπουργών για την αξιολόγηση

Σε εξέλιξη το πρώτο ραντεβού θεσμών-υπουργών για την αξιολόγηση

Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης

Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής των επικεφαλής των θεσμών με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη.

Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στη συνεννόηση και τη συνεργασία και προσέρχεται με εποικοδομητική διάθεση και στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, την ώρα που ο πρωθυπουργός -και όχι μόνο- τονίζει δοθείσης ευκαιρίας τη σημασία της έγκαιρης και επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ, να έρχονται με άγριες διαθέσεις στα δύο θέματα που καίνε: Ασφαλιστικό και δημοσιονομικό.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει σκληρή μάχη για τις κόκκινες γραμμές της, με πρώτη την άρνηση οποιασδήποτε νέας μείωσης στις συντάξεις. Χαρακτηριστική η απάντηση για το Ασφαλιστικό κυβερνητικών πηγών, λίγο πριν την έναρξη της πρώτης συνάντησης με τους θεσμούς, οι οποίες παρέπεμψαν στην εκπεφρασμένη θέση της κυβέρνησης, ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις.

Σημείωσαν μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια, για την αποτροπή μειώσεων, σενάρια τα οποία και θα παρουσιάσει αν χρειαστεί.

Ως προς τη χρονικό εύρος των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος, κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στο χρονικό περίγραμμα στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει αναφέρει ότι στο καλό σενάριο η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί τέλη Μαρτίου, το αργότερο αρχές Απριλίου.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του επιθυμητού χρονοδιαγράμματος την επίδειξη «λελογισμένων απαιτήσεων» από την πλευρά των θεσμών και τη διάθεσή τους για «λογικό συμβιβασμό».

Από την πλευρά των δανειστών δεν μοιάζει να είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες αποφεύγεται να δοθεί συγκεκριμένο χρονικό σημείο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα των θεμάτων που τίθενται στο τραπέζι αρκούνται μόνο σε ευχές και στην υπενθύμιση της σημασίας του στόχου -που τονίζουν ότι παραμένει- η αξιολόγηση «να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Με σωστή εφαρμογή του προγράμματος και των μεταρρυθμίσεων «η δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους υπάρχει και είναι ισχυρή» υπογράμμισε σήμερα, Δευτέρα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM.

Η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των Θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και Γιώργο Χουλιαράκη ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 5 μ.μ.

Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να γίνει μια  εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών να παραμένουν αρχικά στην Αθήνα 7-10 ημέρες, στη συνέχεια να αναχωρούν και κατόπιν να επιστρέφουν για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Οι συναντήσεις της Τρίτης

Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη θα έχουν αύριο, Τρίτη, το πρωί στις 11.00 π.μ. οι επικεφαλής των θεσμών. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η δημόσια διοίκηση σε συνδυασμό με την αξιολόγηση κ.ά.

Το πρόγραμμα της αυριανής ημέρας προβλέπει επίσης συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος στις 3.00 μ.μ. και με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη στις 5.00 μ.μ. για τα «κόκκινα» δάνεια.

Newsroom ΔΟΛ

About admin