Home / Επιστήμη-Τεχνολογία / ΠΟΥ: Ο ιός Zika εξαπλώνεται με εκρηκτικό τρόπο

ΠΟΥ: Ο ιός Zika εξαπλώνεται με εκρηκτικό τρόπο

Έκτατη συνεδρίαση την 1η Φεβρουαρίου

Γενεύη, Ελβετία
Επείγουσα διάσκεψη για την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου συγκαλεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τον ιό Zika, κάνοντας λόγο για «πιθανότητα εξάπλωσης του ιού σε παγκόσμιο επίπεδο» και εξάπλωση του «με εκρηκτικό τρόπο». Η επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων συνέρχεται τη Δευτέρα ώστε να αποφασίσει εάν η επιδημία «συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ήδη, η Γαλλία και ο Καναδάς έχουν αναφέρει περιπτώσεις ταξιδιωτών που μολύνθηκαν από τον ιό Zika κατά την παραμονή τους σε πληγείσες περιοχές. Τρία άτομα στη Νέα Υόρκη, ανάμεσά τους και μία έγκυος, έχουν μολυνθεί σε ταξίδια τους στη νότια Αμερική. Στην Ελλάδα το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε στην έκδοση οδηγίων για την προστασία των ταξιδιωτών από τον ιό.

«Ο ιός εντοπίσθηκε τον περασμένο χρόνο στην αμερικανική ήπειρο, όπου εξαπλώνεται κατά εκρηκτικό τρόπο. Το επίπεδο συναγερμού είναι εξαιρετικά υψηλό», δήλωσε από την Γενεύη η διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν και προειδοποίησε ότι «οι κλιματολογικές συνθήκες που διαμορφώνονται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο είναι εξαιρετικά ισχυρό από το περασμένο έτος και ευνοεί την άνοδο της θερμοκρασίας της γης θα αυξήσει φέτος τον πληθυσμό των κουνουπιών».

Όπως ο δάγκειος πυρετός και η νόσος chikungunya, ο ιός Zika, που έχει πάρει το όνομα το δάσους της Ουγκάντας όπου εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 1947, μεταδίδεται από το τσίμπημα του κουνουπιού Aedes aegypti (Κουνούπι Τίγρης).

Ωστόσο, δύο περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό Zika δημιουργούν υπόνοιες για μετάδοσή του και μέσω σεξουαλικής επαφής, σύμφωνα με αμερικανό υγειονομικό αξιωματούχο. «Τέτοιες περιπτώσεις καθιστούν βιολογικά πιθανή μία μετάδοση δια της σεξουαλικής επαφής, όμως σε αυτό το στάδιο η επιστήμη είναι ξεκάθαρη, δηλαδή ο ιός Zika μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού», εξηγεί η Δρ Αν Σουσάτ, υποδιευθύντρια των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης  Νοσημάτων.

Ο ΠΟΥ είναι εξαιρετικά ανήσυχος λόγω της έλλειψης ανοσίας των πληθυσμών στις περιοχές που πλήττονται για πρώτη φορά και της απουσία εμβολίων, ειδικευμένων θεραπειών, καθώς και ταχέων τεστ εντοπισμού του ιού. «Μεγάλες επιδημίες μπορεί να προκληθούν σε πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποιεί στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην Λατινική Αμερική, χώρα με τα περισσότερα περιστατικά είναι η Βραζιλία, με 1,5 εκατομμύριο κρούσματα, ενώ χθες η Ονδούρα ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει περισσότερα από 1.000 κρούσματα του ιού από τον Δεκέμβριο.

«Περιμένουμε 3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα» το 2016 στην αμερικανική ήπειρο, δήλωσε από τη Γενεύη αξιωματούχος του ΠΟΥ, ωστόσο ο οργανισμός θεωρεί ότι η έκταση της επιδημίας έχει υποτιμηθεί διότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει επιπλοκές.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση του ιού Zika με την μικροκεφαλία και το σύνδρομο Gyllain-Barre, συνιστάται στις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη στην Κολομβία, το Σαλβαδόρ, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία, τη Τζαμάικα και το Πόρτο Ρίκο.

Όμως, ο ΠΟΥ διατηρεί επιφυλακτική στάση. «Δεν γνωρίζουμε αν αυτός ο ιός μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα», δήλωσε ο υπεύθυνος για την περιοχή της Λατινικής Αμερικής Μάρκος Εσπινάλ, ενώ ο Δρ Μπρους Έιλουαρντ εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι ο ΠΟΥ δεν μπορεί να δώσει συμβουλή στις γυναίκες να αποφύγουν την εγκυμοσύνη, διότι αυτό αποτελεί προσωπική επιλογή.

Στις ΗΠΑ, τα Εθνικά Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, ο ιός είναι πιθανόν να εξαπλωθεί κατά τους θερμούς μήνες του έτους κατά μήκος των ανατολικών και των δυτικών ακτών για να φθάσει στις μεσοδυτικές πολιτείες.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About admin