Home / Αθλητισμός / Ποδόσφαιρο / «Σε ειδικό ταμείο τα πρόστιμα των ομάδων»

«Σε ειδικό ταμείο τα πρόστιμα των ομάδων»

Περικοπές στον προϋπολογισμό του αθλητισμού, αλλά σταθερά ποσά στις ομοσπονδίες ανέφερε στην ομιλία του ο Σταύρος Κοντονής. Σε κοινό ταμείο τα χρήματα απ’ τα πρόστιμα λόγω βίας. «Χτυπάει» το ντόπινγκ.

Περικοπές στον προϋπολογισμό του αθλητισμού, αλλά σταθερά ποσά στις ομοσπονδίες ανέφερε στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα, ο Σταύρος Κοντονής.

Ο Υφυπουργός αθλητισμού τόνισε πως οι ομοσπονδίες θα λάβουν τα ίδια χρήματα με πέρυσι, προκειμένου να μην επηρεαστεί η προετοιμασία της ολυμπιακής χρονιάς, ενώ αναφέρθηκε σε έργα που έχουν γίνει στις εγκαταστάσεις, αλλά και στην αύξηση της επιχορήγησης του ΕΣΚΑΝΤ, για την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Όσον αφορά την βία, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός ειδικού κωδικού ιδίων πόρων, για να κατατίθενται εκεί τα χρήματα που επιβάλλονται στις επαγγελματικές ομάδες από τα πρόστιμα λόγω γεγονότων βίας.

 

Αναλυτικά, όσα είπε:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε ότι στα χρόνια της μνημονιακής επέλασης ο αθλητισμός ήταν ένας τομέας που είχε δεχθεί πάρα πολλές περικοπές. Και ειλικρινά θέλω να σας πω ότι και οι περικοπές που γίνονται φέτος στον τομέα του αθλητισμού με τον παρόντα προϋπολογισμό για το έτος 2016 δεν είναι κάτι ευχάριστο. Όμως, θα πρέπει να δούμε τα πραγματικά μεγέθη αυτών των μειώσεων.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας πω εν πρώτοις ότι οι βασικές μειώσεις που γίνονται αφορούν τον τομέα των μεταβιβαστικών πληρωμών. Πρόκειται δηλαδή για τις επιχορηγήσεις στις ομοσπονδίες και στα στάδια. Μιλάμε για μια μείωση 7 εκατομμυρίων, διότι αυτή είναι η πραγματική μείωση. Τα επιπλέον είναι μειώσεις που γίνονται στον τομέα των αποδοχών και των πρόσθετων παροχών, που εκεί υπάρχει ένα νοικοκύρεμα και βεβαίως από τα προηγούμενα χρόνια μια διαχείριση προς τα κάτω.

Το σημαντικό είναι ότι αυτή την ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια μείωση περίπου 7 εκατομμυρίων. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Διότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φροντίσει με την εγκύκλιο που είχε εκδώσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών στις 12 Δεκεμβρίου του 2014 να περιορίσει τη χρηματοδότηση από τον ήδη ψηφισμένο προϋπολογισμό στο 90%. Οι ομοσπονδίες και τα στάδια, δηλαδή, δεν πήραν το σύνολο των χρημάτων που είχαν προϋπολογιστεί, αλλά το 90%. Επομένως, εδώ πρέπει να δούμε τα πράγματα και να σας ενημερώσω σχετικά με τις προσπάθειες που έχει κάνει η Κυβέρνηση για να εξοικονομήσει πόρους. Αυτά τα 7 εκατομμύρια που έχουμε ως έλλειμμα αυτή τη στιγμή στην ουσία τα περιορίζουμε στα 3,5 εκατομμύρια.

Και θέλω να πω ότι σε κάθε περίπτωση οι ομοσπονδίες -επειδή βρισκόμαστε σε μια ολυμπιακή χρονιά, αφού το 2016 θα είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων- θα πάρουν τα ποσά που πήραν την προηγούμενη χρονιά και για το 2016. Και αυτό αφού προβλέπεται και συμβαίνει κάθε χρόνο μια επιπλέον χρηματοδότηση για τις εθνικές αποστολές, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση, η οποία μάλιστα θα πρέπει να ληφθεί άμεσα για να γίνει και ένας καλύτερος προγραμματισμός. Επομένως, θέλω να πω ότι όσον αφορά τις ομοσπονδίες, η χρηματοδότηση δεν θα μειωθεί ούτε ένα ευρώ, διότι προσδοκούμε σε αυτή την επιπλέον επιχορήγηση, την οποία και θα λάβουμε.

Θέλω, όμως να σας πω το εξής, ότι φέτος δώσαμε στα στάδια επιπλέον – το τονίζω- 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτό το κάναμε κατά προτεραιότητα, διότι η εικόνα των σταδίων, τα οποία εμείς παραλάβαμε, ήταν μια εικόνα απόλυτης καταστροφής, εγκατάλειψης και μη χρήσης. Ο βαθμός δε επικινδυνότητας ήταν υψηλότατος. Ιδίως σε στάδια της περιφέρειας δεν μπορούσαν να αθληθούν αθλητές που υπάγονταν σε σωματεία ή και πολίτες, οι οποίοι κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ακριβώς διότι η κατάσταση ήταν απερίγραπτη. Επομένως, από τα 7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σας ανέφερα ήδη, πηγαίνουμε στα 5,8 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά πάλι φέτος δώσαμε στις ομοσπονδίες επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ευρώ, για να αντιμετωπίσουν ανάγκες και μάλιστα μέσα από την καταπολέμηση της σπατάλης και την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου προϋπολογισμού. Αυτές ήταν οι προσπάθειες που κάναμε και περιορίζουμε ουσιαστικά και πραγματικά αυτή την απόκλιση του φετινού προϋπολογισμού του 2015 από τον προϋπολογισμό του 2016 σε αυτό το πάρα πολύ μικρό χρηματικό ποσό.

Θεωρώ πάρα πολύ μικρό το ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο, όπως σας είπα, σε κάθε περίπτωση όχι μόνο θα εισπράξουμε από επιπλέον επιχορήγηση, αλλά η επιχορήγηση αυτή εκτιμούμε ότι θα είναι περί τα 9 εκατομμύρια ευρώ. Οπότε θα έχουμε να διαθέσουμε πολλά περισσότερα χρήματα και στις ομοσπονδίες και στα στάδια. Εκεί που πρέπει να σταθούμε λίγο είναι ο τριπλασιασμός του προϋπολογισμού του ΕΣΚΑΝΤ. Το ΕΣΚΑΝΤ είναι το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παραλάβαμε έναν προϋπολογισμό του ΕΣΚΑΝΤ 50.000 ευρώ το 2015. Με αυτόν τον προϋπολογισμό, το ΕΣΚΑΝΤ όχι απλά δεν θα λειτουργούσε, αλλά θα έκλεινε.

Και ήδη είχαμε τις αρνητικές κρούσεις από τη Διεθνή Ομοσπονδία, τον WADA, για τον τρόπο που λειτουργούσε το ΕΣΚΑΝΤ εδώ στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση, λοιπόν, από 50.000 ευρώ που την βρήκαμε πηγαίνει στις 200.000 ευρώ και πλέον δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λειτουργίας του ΕΣΚΑΝΤ. Αν υπάρξει, θα αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια του 2016. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι και από την άποψη της χρηματοδότησης αλλά και του νομοθετικού πλαισίου, διότι σας ενημερώνω, όπως ενημέρωσα και το Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη μέσα στο 2016 να κυρώσει με νόμο τη συμφωνία με τον WADA. Φεύγουμε, λοιπόν, από την κατηγορία της επιτήρησης που είναι και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία κλπ, για να μην αναφέρω κι άλλες. Θα κυρωθεί μέσα στο 2016 και δεν θα χρειαστούμε καν τον χρονικό ορίζοντα μέχρι 31 Μαρτίου που έχει δοθεί, διότι με μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα ενσκήψαμε πάνω σε αυτό το πρόβλημα για να δώσουμε άμεση λύση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πέρα των συγκεκριμένων, αυτή την ώρα στο Υπουργείο Αθλητισμού γίνεται μια σοβαρή δουλειά ακριβώς για να εξευρεθούν πόροι. Εδώ, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο οποίο θα εντάξουμε την ενεργειακή αναβάθμιση των σταδίων, είναι ένας πυλώνας κατεύθυνσης για το πώς πρέπει να δουλεύουμε και για να πιάνουν τόπο τα λεφτά, αλλά και για να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων. Επίσης, όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι επιτέλους τα στάδια εισπράττουν τις οφειλές ετών -και σας είχα αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ότι βρήκαμε στο ΟΑΚΑ οφειλές 13 εκατομμυρίων ευρώ και στο ΣΕΦ οφειλές 4 εκατομμυρίων ευρώ- όχι μόνο από εκεί υπάρχει ροή χρήματος που θα αξιοποιήσουν τα στάδια, αλλά και τα ίδια τα στάδια θα λειτουργήσουν ούτως ώστε να έχουν έσοδα, πράγμα που μπορούν και το κάνουν.

Επίσης, επιπλέον έσοδο μέσα στο 2016 θα είναι η δημιουργία ενός ειδικού κωδικού ιδίων πόρων για να κατατίθενται εκεί τα χρήματα που επιβάλλονται στις επαγγελματικές ομάδες από τα πρόστιμα λόγω γεγονότων βίας. Επίσης, θα περιορίσουμε στο βαθμό του αναγκαίου και του δυνατού όλο εκείνο το τεράστιο κόστος λειτουργικών δαπανών με τον νέο οργανισμό ο οποίος συντάσσεται και αμέσως μετά θα δούμε και τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων και αξιοποίησής τους σε άλλες υπηρεσίες που ενδεχομένως και οι ίδιοι επιθυμούν. Στο πλαίσιο αυτό της εξυγίανσης ήδη έχουμε συμφωνήσει με το σύνολο σχεδόν των ομοσπονδιών για ένα σχέδιο αξιολόγησης, για να βλέπουμε ποιες ομοσπονδίες -και το θέλουν και οι ίδιες οι ομοσπονδίες- έχουν την παραπάνω δυνατότητα απορρόφησης χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι ένα σχέδιο αξιολόγησης των δράσεων των ομοσπονδιών, οι οποίες με βάση αυτό το σχέδιο θα διεκδικούν και παραπάνω χρηματοδότηση.

Τέλος, όσον αφορά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχα με τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής μας ζητήθηκε -και αυτό θα κάνουμε- να δώσουμε μεγάλο βάρος σε μικρά έργα, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του μαζικού αθλητισμού, αλλά και ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού και των σωματείων. Είναι μικρά προπονητήρια και όχι φαραωνικά έργα προς δόξαν των εθνικών εργολάβων. Και αυτό θα κάνει το Υπουργείο Αθλητισμού.

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας το εξής. Δυστυχώς, αυτός ο προϋπολογισμός συζητείται στη Βουλή τη στιγμή που παρελαύνουν καθημερινά από τις τηλεοράσεις οι υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας και αντί να ακούμε προτάσεις, αντί να ακούμε προβληματισμούς για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία, παρακολουθούμε διαγωνισμούς ποιος θα είναι πιο επιθετικός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Πρόεδρό του, τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρας»

πηγή sportfm

About m bonsu