Home / Ελλάδα / Σαν Σήμερα: 17/07/1912 – Η ίδρυση της Ελευθέρας Ικαριακής Πολιτείας

Σαν Σήμερα: 17/07/1912 – Η ίδρυση της Ελευθέρας Ικαριακής Πολιτείας

Οι κάτοικοι της Ικαρίας επαναστατούν κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η Ελευθέρα Πολιτεία Ικαρίας και σχηματίζεται προσωρινή διοίκηση έως τις 4 Νοεμβρίου του ιδίου έτους, οπότε άγημα του Ελληνικού Στόλου θα αποβιβαστεί στη νήσο και θα την απελευθερώσει οριστικά.

 

                                    Τι ήταν όμως και πως ξεκίνησε η επανάσταση το 1912;

Εκμεταλλευόμενοι τον ιταλοτουρκικό πόλεμο στο Αιγαίο, οι Ικαριώτες επαναστάτες ξεσηκώθηκαν χωρίς να περιμένουν την άδεια ή τη βοήθεια της ελεύθερης Ελλάδας και μέσα σε μία μέρα εξουδετέρωσαν την τουρκική φρουρά και απελευθέρωσαν το νησί.
Η προσωρινή διοίκηση, κάτω από την προεδρεία του γιατρού Ιωάννη Μαλαχία, ηγέτη της επανάστασης, δεσμεύτηκε να φροντίσει για την Παιδεία, την οργάνωση της Δικαιοσύνης, το εμπόριο, τη Ναυτιλία και την εξωτερική πολιτική.
Για πέντε μήνες, μέχρι την άφιξη του ελληνικού στόλου το Νοέμβρη του 1912, η «Ελευθέρα Πολιτεία της Ικαρίας» παρέμεινε ένα ανεξάρτητο κράτος με δικές του ένοπλες δυνάμεις, δική του διοίκηση, σημαία και ύμνο.

Νόμισμα δεν φτιάχτηκε, αλλά αυτά που μείναν στην Ιστορία είναι η σημαία και τα γραμματόσημα, που σήμερα αποτελούν συλλεκτικό κομμάτι για τους συλλέκτες γραμματοσήμων.

 

ikariastamp

 

About maryav