Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ρωσία – ΥΠΟΙΚ: Ανησυχίες ότι το πλαφόν στο πετρέλαιο θα διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2023

Ρωσία – ΥΠΟΙΚ: Ανησυχίες ότι το πλαφόν στο πετρέλαιο θα διευρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2023

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 2% του ΑΕΠ το 2023, καθώς το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου συμπιέζει τα έσοδα από τις εξαγωγές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντον Σιλουάνοφ, δημιουργώντας ένα επιπλέον δημοσιονομικό εμπόδιο για τη Μόσχα, καθώς δαπανά μεγάλα ποσά για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει εναντίον της Ουκρανίας.
Η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι τα ανώτατα όρια τιμών του αργού και των διυλισμένων προϊόντων της ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 5%-7% στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο βαθιές θα είναι οι περικοπές, ο Σιλουάνοφ υποσχέθηκε ότι οι δεσμεύσεις για τις δαπάνες θα εκπληρωθούν, αξιοποιώντας τις αγορές δανεισμού και το ταμείο έκτακτων αναγκών της χώρας όπου χρειάζεται.

«Είναι δυνατό μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα; Είναι δυνατό, εάν τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τα προγραμματισμένα. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι το επόμενο έτος; Κίνδυνοι τιμών και περιορισμοί», είπε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους σε σχόλια που εγκρίθηκαν για δημοσίευση την Τρίτη.
Είπε ότι είναι πιθανή η μείωση του όγκου των εξαγωγών ενέργειας, καθώς ορισμένες χώρες αποφεύγουν τη Ρωσία, με τη Μόσχα να προσβλέπει στην ανάπτυξη νέων αγορών, μια διαδικασία που θα επηρεάσει τις εξαγωγές της χώρας.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει δανειστεί πολλά αυτό το τρίμηνο έπειτα από αρκετούς «άγονους» μήνες στο ουκρανικό μέτωπο. Η Ρωσία αναμένει τώρα να χρησιμοποιήσει λίγο περισσότερα από 2 τρισ. ρούβλια (29,24 δισ. δολάρια) από τα κρατικά της ταμεία το 2022, καθώς οι συνολικές δαπάνες υπερβαίνουν τα 30 τρισ. ρούβλια, περισσότερα από το αρχικό σχέδιο του έτους.
«Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν αλλάξει, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί και απαιτείται μεγάλος όγκος πόρων για τη στήριξη των νοικοκυριών», είπε ο Σιλουάνοφ.
Οι δαπάνες των κρατικών ταμείων τον Δεκέμβριο ενδέχεται να ανέλθουν στο 1,5 τρισ. ρούβλια. Από την 1η Δεκεμβρίου, τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν συνολικά σε 7,6 τρισ. ρούβλια ή στο 5,7% του ΑΕΠ της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή, το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε την Τρίτη, προσπαθώντας να σταθεροποιήσει την ελαφρά ανάκαμψη από την υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας, καθώς η αγορά συμβιβάζεται με την προοπτική χαμηλότερων εσόδων από εξαγωγές στον απόηχο των περιορισμών στο ρωσικό πετρέλαιο.
Το ρούβλι έχασε περίπου 8% έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα και βρίσκεται σε πορεία μηνιαίας πτώσης μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο πετρελαίου και του ανώτατου ορίου τιμών. Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η πρόσφατη πτώση σχετίζεται με την ανάκαμψη των εισαγωγών.
Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview