Home / ΚΟΙΝΩΝΙΑ / Πυρά Λαβρόφ κατά Βρυξέλλων

Πυρά Λαβρόφ κατά Βρυξέλλων

Έτοιμη να συζητήσει με την Ε.Ε. για όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στις μεταξύ τους σχέσεις, δηλώνει η Ρωσία διά του κορυφαίου διπλωμάτης της, Σεργκεί Λαβρόφ.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, «οι σχέσεις έχουν καταστραφεί συνειδητά με πρωτοβουλία των Βρυξελλών».
Μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Φινλανδό ομόλογό του, Πέκα Χααβίστο, ο Λαβρόφ διεμήνυσε ότι «Η Ρωσία θα είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν οι Βρυξέλλες σταματήσουν να τις καταστρέφουν».
«Η επιλογή είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν αποφασίσει ότι παρόλα αυτά οι σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν και να σταματήσει τις ενέργειες που αποσκοπούν στην διακοπή τους, στις οποίες αναφέρθηκα, θα είμαστε έτοιμοι επίσης γι’ αυτό», συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης τις Βρυξέλλες για ανοχή στις ωμότατες παραβιάσεις των ρωσόφωνων κατοίκων στις χώρες της Βαλτικής, στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, όπως και στις επιθέσεις ενάντια στην ρωσική γλώσσα και την ρωσική κουλτούρα, λέγοντας ότι «όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η Ε.Ε. απομακρύνεται από κάθε τι που έχει σχέση με την Ρωσία».
«Η Ρωσία προτίθεται να συνεχίσει να αναπτύσσει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με την Ευρώπη, όπου η Μόσχα έχει πολλούς φίλους και ομοϊδεάτες. «Δεν πρέπει να συγχέουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ευρώπη» πρόσθεσε.
«Εμείς από την Ευρώπη δεν φεύγουμε. Στην Ευρώπη έχουμε πολλούς φίλους και πολλούς ομοϊδεάτες. Μαζί τους θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αμοιβαία επωφελείς σχέσεις» κατέληξε.

Ρωσία
Ευρωπαϊκή Ενωση
Σεργκέι Λαβρόφ

Πηγή

About kathimerini