Home / Ειδήσεις / Προ των πυλών το βαρύ πακέτο έμμεσων φόρων

Προ των πυλών το βαρύ πακέτο έμμεσων φόρων

Ποιες επιβαρύνσεις προβλέπονται

Αθήνα
Την επιβολή νέων έμμεσων φόρων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, προβλέπει το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί πιθανότατα την Τρίτη στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί πριν το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ενδεχομένως την Κυριακή. Σε καύσιμα, καφέ, οινοπνευματώδη, ΙΧ, σταθερή τηλεφωνία, συνδρομητική τηλεόραση, τουρισμό οι νέες επιβαρύνσεις.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο:

  • Αυξάνεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% στο 24% με στόχο πρόσθετα ετήσια έσοδα της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Επιβαρύνσεις αναμένονται σε: αναψυκτικά, χυμούς, εστίαση, catering, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, άνθη-φυτά, επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών, ζωοτροφές για κατοικίδια, υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
  • Αλλάζει ο υπολογισμός για τα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ. Σύμφωνα με τα Νέα, τα νέα τέλη ταξινόμησης είναι:4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ
    8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
    20% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
    25% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
    32%
     για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω.

Στα τέλη ταξινόμησης που προκύπτουν επιβάλλονται συντελεστές αύξησης ή μείωσής τους ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Για παράδειγμα, εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης μειώνονται κατά 5%. Στη συνέχεια όμως, αυξάνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.

  • Έρχεται νέο κύμα αυξήσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων. Οι επιβαρύνσεις ανάλογα με τον τύπο του καυσίμου (για βενζίνη και πετρέλαιο) φτάνουν τα 8 λεπτά το λίτρο, ενώ στο υγραέριο (αν περάσει η προτεινόμενη εξίσωση του ΕΦΚ, στα 330 ευρώ ανά τόνο) η επιβάρυνση αγγίζει τα 25 λεπτά.
  • Αυξάνεται η τιμή της μπίρας, όπως και οι τιμές για τα οινοπνευματώδη στα Δωδεκάνησα.

Από την 1η Ιανουαρίου 2017:

  • Αυξάνεται η τιμή του καφέ και οι αυξήσεις στα καφενεία εκτιμάται πως μπορεί να ξεπεράσουν το 20%.
  • Αυξάνεται η τιμή των τσιγάρων. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αύξηση της λιανικής τιμής θα αρχίζει από το μισό ευρώ ανά πακέτο.
  • Η σταθερή τηλεφωνία θα επιβαρυνθεί με ένα νέο τέλος 5% επί του λογαριασμού προ ΦΠΑ.
  • Επιβάλλεται έξτρα φόρος 10% επί του λογαριασμού, και πάλι προ ΦΠΑ, στη συνδρομητική τηλεόραση.

Από την 1η Ιανουαρίου 2018:

  • Επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ειδικότερα, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων η επιβάρυνση θα είναι 2 ευρώ ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση. Στα τεσσάρων αστέρων ο φόρος αυξάνεται στα 3 ευρώ και στα πέντε αστέρων στα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια η διαμονή σε δωμάτιο τριών κλειδιών θα επιβαρύνεται με 0,5 ευρώ για κάθε ημέρα και στα 4 κλειδιά η επιβάρυνση θα είναι 1 ευρώ στον ημερήσιο λογαριασμό.
Τέλος στην έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά

Σαρωτικές ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες αναμένονται στα νησιά (Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος και Σίφνος) από την 1η Ιουλίου, καθώς χάνουν την έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30% η οποία ισχύει έως σήμερα, εφαρμόζοντας τη μνημονιακή δέσμευση του περυσινού καλοκαιριού.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis