Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πετρέλαιο: ΙΕΑ και Fed οδήγησαν τις τιμές σε πτώση περίπου 5%

Πετρέλαιο: ΙΕΑ και Fed οδήγησαν τις τιμές σε πτώση περίπου 5%

Απότομη πτώση σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές πετρελαίου, από τη στιγμή που οι μεγάλες καταναλώτριες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα απελευθερώσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα προκειμένου να αντισταθμίσουν την περιορισμένη προσφορά και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed από την τελευταία της συνεδρίαση ενίσχυσαν το δολάριο. 
Οι ρευστοποιήσεις επιταχύνθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα τόσο το brent όσο και το αργό να καταγράψουν το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 16 Μαρτίου. Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε άνω του 4% στα 102 δολάρια, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη περίπου 5% στα 96,23 δολάρια το βαρέλι.   

Οι χώρες μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσαν ότι θα απελευθερώσουν 120 εκατ. βαρέλια από τα στρατηγικά τους αποθέματα για να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των τιμών. Η απελευθέρωση θα περιλαμβάνει και 60 εκατ. βαρέλια και από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές. 
Είναι η δεύτερη φορά που η ΙΕΑ έχει απελευθερώσει αποθέματα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους ενισχύοντας την παγκόσμια προσφορά κατά 2 εκατ.βαρέλια ημερησίως τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, καθώς η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να καλύψει τις πιθανές ελλείψεις από την Ρωσία. 

Τις τελευταίες ημέρες, η αγορά πετρελαίου δέχεται πιέσεις μετά την απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ αλλά και τη μείωση της ζήτησης από την Κίνα, εξαιτίας των νέων περιοριστικών μέτρων από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, τα κινεζικά διυλιστήρια αποφεύγουν τον τελευταίο καιρό νέα συμβόλαια με την Ρωσία, γεγονός που υποδηλώνει ότι το Πεκίνο είναι επιφυλακτικό στο να υποστηρίξει τη Μόσχα αυτή τη στιγμή.
Την ίδια στιγμή, τα πρακτικά της Fed από τη συνεδρίαση του Μαρτίου έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της, με ορισμένους μάλιστα διαμορφωτές πολιτικής να ζητούν να γίνει αυτό ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση. Τα πρακτικά ενδυνάμωσαν το δολάριο και αυτό αποτυπώθηκε στις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.  Επιπλέον, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,4 εκατ.βαρέλια την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν πτώση.   moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
Διαβάστε επίσης:
Η ΙΕΑ απελευθερώνει 120 εκατ. βαρέλια πετρελαίου
Κομισιόν: Με το REPowerEU 17 κράτη-μέλη θα απεξαρτηθούν σταδιακά από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview