Home / BUSINESS & FINANCE / Παρατηρητήριο για τον παραθαλάσσιο και θαλάσσιο τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο

Παρατηρητήριο για τον παραθαλάσσιο και θαλάσσιο τουρισμό στην Ανατολική Μεσόγειο

Η σύσταση του πρώτου Παρατηρητηρίου Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού για την Ανατολική Μεσόγειο ανακοινώθηκε στο συνέδριο «Βιώσιμος Παράκτιος και Θαλάσσιος Τουρισμός στη Μεσόγειο: Προκλήσεις και Ευκαιρίες μετά την Πανδημία COVID-19» που πραγματοποιήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο Celebrity APEX της Celebrity Cruises.
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, το Παρατηρητήριο θα αποτελέσει μία μόνιμη δομή, η οποία θα παρέχει δεδομένα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, θα διαμορφώσει το κατάλληλο μεθοδολογικό πρότυπο για τη μέτρηση και παρακολούθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, θα μεριμνήσει για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους και, επιπλέον, θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς, μέσα από στοχευμένες δράσεις κατάρτισης.

Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν συνεργασίας του υπουργείου Τουρισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον υπουργό Χάρη Θεοχάρη και τον Γενικό Γραμματέα του ΠΟΤ, κατά την 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη. Παράλληλα, το υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την ανάπτυξη του αναγκαίου μεθοδολογικού προτύπου. Η δημιουργία του Κέντρου θα διαμορφώσει έναν κόμβο συνεργασίας, ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων αναφορικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό.
Επιπρόσθετα, η Ελλάδα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν στην υπογραφή Δήλωσης Προθέσεως Συνεργασίας ως συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής του προγράμματος συνεργασίας σε θέματα τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Με αυτόν τον τρόπο υποδηλώνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα τουρισμού αλλά και σχετικά με τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου. Εκπρόσωποι από την κάθε πλευρά ήταν ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας και ο ομόλογός του της Σαουδικής Αραβίας, η ΑΕ κ. Ahmed Al Khateeb.

Σημειώνεται ότι χθες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 66ης Συνάντησης της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την Ευρώπη που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα. Στη διάρκεια των εργασιών της αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της χάραξης κοινής πολιτικής μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για τη διασφάλιση του τουρισμού και την ασφάλεια των ταξιδιών. Όπως επισημάνθηκε, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για ξεκινήσει ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας του τουρισμού, με ασφάλεια και προσαρμόζοντας τα δεδομένα ανάλογα με τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η Ελλάδα, ως ένας προορισμός όλων των εποχών, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική που θα ακολουθηθεί στο επόμενο διάστημα και στην προσπάθεια αυτή θα συντελέσει και η επανεκλογή της χώρας μας ως προεδρεύουσας της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη.
«Τις δύο αυτές ημέρες πρωταγωνιστής των συζητήσεων ήταν ο τουρισμός. Για κάθε χώρα, ο τουρισμός αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομικής προόδου. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα της συνάντησης αυτής ήταν πως μόνο όταν δουλεύουμε όλοι μαζί καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε το καλύτερο προς όφελος όλων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού όσο και με τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτόν», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

WTO στο «MR»: Να τελειώνουμε με τις καραντίνες

Θεοχάρης: Σε συνεχείς επαφές για την αύξηση των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα

Money Review

Πηγή

About moneyreview