Home / Προτεινόμενα / Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ: «Εγκέφαλος» της διάσημης χρηματιστηριακής απάτης

Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ: «Εγκέφαλος» της διάσημης χρηματιστηριακής απάτης

Την τελευταία του πνοή άφησε ο 82χρονος Μπέρνι Μέιντοφ, ίσως ο πιο γνωστός χρηματιστής της Wall Street, ο οποίος απέκτησε παγκόσμια φήμη από το σχήμα «Πόντσι», τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη στην ιστορία.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μέιντοφ πέθανε στο ιατρείο ομοσπονδιακής φυλακής στη Βόρεια Καρολίνα, πιθανών από φυσικά αίτια.
Σημειώνεται πως «χτίζοντας πυραμίδα», ο Μέιντοφ κατέβαλε σε παλαιότερους πελάτες του κεφάλαια προερχόμενα από τους καινούργιους και τα παρουσίαζε ως αποδόσεις. Οι ζημιές που υπέστησαν θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως είχαν φτάσει τα 50 δισ. δολάρια.
Την περασμένη χρονιά, οι δικηγόροι του Μέιντοφ κατέθεσαν αίτημα για αποφυλάκιση του 82χρονου, αναφέροντας ότι υποφέρει από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και άλλες χρόνιες παθήσεις, ωστόσο το αίτημά τους είχε απορριφθεί.

Ο άλλοτε πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Nasdaq, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 150 ετών, έπειθε μεγάλους ιδιώτες, θεσμικούς και τράπεζες να εμπιστευτούν σε αυτόν τα χρήματά τους. Οπως σε κάθε «πυραμίδα» οι αποδόσεις στους πελάτες πληρώνονται από τα κεφάλαια των νέων επενδυτών που εμπιστεύονται το «σχήμα».
Στις πυραμίδες τύπου «Πόντσι» υπάρχει μία επιχειρηματική ιδέα και ένας «εγκέφαλος», ο οποίος αναλαμβάνει μόνος του τη στρατολόγηση των υποψηφίων επενδυτών, υποσχόμενος υψηλές αποδόσεις. Το όνομα της πυραμίδας προέρχεται από τον Τσαρλς Πόνζι, έναν Αμερικανό ιταλικής καταγωγής, ο οποίος το 1919 έπεισε επενδυτές να του δώσουν ό,τι ποσό ήθελαν και αυτός θα τους επέστρεφε απόδοση 50% κάθε 90 ημέρες. Εγινε πολύ δημοφιλής καθώς ανταποκρινόταν περίπου για ένα χρόνο στις υποχρεώσεις του. Τον Αύγουστο του 1920 το «σχήμα» κατέρρευσε. Μέχρι τότε είχε καταφέρει να παίρνει περίπου 200.000 δολάρια την ημέρα από επενδυτές.

ΗΠΑ

Πηγή

About kathimerini