Home / Οικονομία / Ο Φρανσουά Ολάντ ως πολιτικός «προπονητής»

Ο Φρανσουά Ολάντ ως πολιτικός «προπονητής»

δώ και μία εβδομάδα, Ο πρόεδρος κάνει χειρισμούς για να αποφύγει ένα Grexit, πλοηγώντας μεταξύ της ‘Αγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα.

Μια στρατηγική που γοητεύει την πλειοψηφία.
Του Grégoire Biseau για τη Liberation
Mετάφραση Στεφανής Δημήτρης

«Να κάνουμε οτιδήποτε μέχρι το τέλος για να αποφύγουμε ένα Grexit». Εδώ και μια εβδομάδα, ο Φρανσουά Ολάντ επαναλαμβάνει το σύνθημα σε όλους τους συνομιλητές τους. Ξέρει ότι αν υπάρξει ήττα, θα είναι δική του.

Αν υπάρξει επιτυχία, θα πρέπει να την μοιραστεί με πολλούς.

Την παρασκευή το μεσημέρι, στο Ελυζέ, συγρατούσαν την οποιαδήποτε ένδειξη αισιοδοξίας. «Υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά για να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Και δεν έχουμε αποφύγει μια καινούργια οπισθοχώρηση» μας εμπιστεύτηκε ένας σύμβουλος.

Ο Ολάντ θα δουλέψει πολύ.

Την παρασκευή, έπρεπε να μιλήσει με την Μέρκελ για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Την προηγούμενη μέρα είχε τηλεφωνήσει δύο φορές με τον κ. Τσίπρα για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να παρουσιάσει το ίδιο βράδυ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Η ιδέα δεν ήταν να του υπαγορεύσει ή να τον επηρρεάσει προς μια μεταρρύθμιση σε σχέση με κάποια άλλη αλλά να τον ενημερώσει για το τι θα ήταν πολιτικά δεκτό ή όχι από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη» έλεγε μια προεδρική πηγή.

Σε μερικές μέρες, ο Ολάντ έγινε κατά κάποιο τρόπο ο μεγάλος ευρωπαϊκός αδελφός του Τσίπρα. Ίσως και προπονητής του. «Του είπα, από την τρίτη, ότι δεν έπρεπε να επιδιώξει την πλειοψηφία στο ευρωπαϊκό συμβούλιο αλλά μια συναίνεση» εμπιστεύτηκε ο Ολάντ σε ένα από τους συμβούλους του. Για τον Γάλλο, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε κάνει μια μεγάλη γκάφα: Είχε προσβάλλει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ιδιαίτερα τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιουνκερ.

Ένα λάθος λόγω «έλλειψη εμπειρίας» ψιθύρισε κάποια πηγή του προέδρου.

Από την τετάρτη, ο Ολαντ αντιλαμβάνεται ότι ο κατάλογος των διρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ο Τσίπρας θα πρέπει να παρουσιάσει θα είναι «πιο επώδυνος» από αυτόν που υπήρχε στο κείμενο που υπέβαλε ο Γιούνκερ μια εβδομάδα νωρίτερα. «Αλλά υπερασπίζοντας ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο, ο Τσίπρας θα έχει, παρόλα αυτά, την δυνατότητα να μιλήσει για το χρέος τις επενδύσεις και τις χρηματοδοτήσεις», επισημαίνει το Ελυζέ, δίνωντας μια ευκαιρία στη χώρα του.

Την Κυριακή, όταν ήταν ήδη γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Ολάντ μίλησε με τον Τσίπρα. Την επόμενη μέρα στο Παρίσι, πείθει την Μέρκελ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Την Τρίτη, λίγο πριν την σύνοδο κορυφής, συναντιούνται οι τρεις με την παρουσία του Γιούνκερ και λίγο πριν ο Ολάντ και ο Τσίπρας ξαναβρεθούν το βράδυ για συζήτηση.

Η ατμόσφαιρα είναι βαριά. «Σε αυτό το σημείο ο Τσίπρας συνειδητοποιεί ότι η πλειοψηφία του ευρωπαϊκού συμβουλίου ήταν έτοιμο να τον παρατήσει» έλεγε το περιβάλλον του Μανουέλ Βαλς. Η μπάλα είναι τώρα στο ελληνικό γήπεδο.

Κατά την επιστροφή στο Παρίσι, ο Ολάντ έλεγε ότι «Η Μέρκελ στοιχηματίζει ότι ο Τσίπρας δεν θα κάνει ικανοποιητικές προτάσεις, εγώ στοιχηματίζω το αντίθετο».

Χωρίς να προδικάζεται το τελικό αποτέλεσμα, ο πρόεδρος είναι ήδη ικανοποιημένος από το «φαινόμενο Ελλάδα». «Δεν αφήσαμε κανένα περιθώριο στον Μελανσόν και επίσης η δεξιά είναι χωρισμένη», συγχαίρει το περιβάλλον του Βαλς.

Αν υπάρξει επιτυχία θα είναι μια στιγμή ιδιαίτερα σημαντική για τον πρόεδρο. Ο Ολάντ παρουσιάζεται ως ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος, ως αυτός που κατάφερε να διατηρήσει τις επαφές με την Γερμανία και να διδάξει τον κύριο Τσίπρα.

About totritomati