Home / Κόσμος / Ημέρα μνήμης στη Σρεμπρένιτσα και ένταση με τη σερβική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Βούτσιτς

Ημέρα μνήμης στη Σρεμπρένιτσα και ένταση με τη σερβική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Βούτσιτς

Έκκληση στους παρευρισκόμενους στην τελετή μνήμης για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα να παραμείνουν αξιοπρεπείς στην οδύνη τους, απηύθυνε ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Χουσεΐν Καβάζοβιτς, με αφορμή το επεισόδιο με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος αποδοκιμάστηκε και στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα από το συγκεντρωμένο πλήθος.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε εκείνους που προκάλεσαν τον πόνο, σήμερα να είναι εδώ περισσότερο αξιοπρεπείς από εμάς. Ας παραμείνουμε αξιοπρεπείς ως μουσουλμάνοι, αυτή είναι υποχρέωση προς την πίστη μας» τόνισε ο επικεφαλής της ισλαμικής κοινότητας της Βοσνίας μιλώντας στο πλήθος συγγενών των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα και πολιτών που πήγαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετέβη σήμερα στη Βοσνία για να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σφαγή χιλιάδων Βόσνιων Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας το 1995, στη διάρκεια του πολέμου.

Ενώ βρισκόταν στο κοιμητήριο και μνημειακό κέντρο Ποτοτσάρι αποδοκιμάστηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος και δέχθηκε επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug που ήταν παρόντες στα επεισόδια, η αντιπροσωπεία της Σερβίας δέχθηκε επίθεση με πέτρες, παπούτσια, πλαστικά μπουκάλια με νερό και άλλα αντικείμενα. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δέχθηκε πέτρα στο κεφάλι και έσπασαν τα γυαλιά του.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός συμμετείχε, όπως μεγάλος αριθμός ξένων αξιωματούχων και αντιπροσωπειών διεθνών οργανισμών, στην τελετή μνήμης. Αφού άφησε λουλούδια στο μνημείο για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα και προχωρούσε προς το αυτοκίνητό του, πλήθος συγκεντρωμένων άρχισε να φωνάζει συνθήματα εναντίον του και να πετά πέτρες και αντικείμενα προς την κατεύθυνσή του.

About totritomati