Home / Κόσμος / Ο Πολ Μέισον εξηγεί το νόημα του δημοψηφίσματος

Ο Πολ Μέισον εξηγεί το νόημα του δημοψηφίσματος

Τις απαντήσεις στο ερώτημα «Ποιο ήταν το νόημα του δημοψηφίσματος του Τσίπρα;» δίνει ο δημοσιογράφος του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 Πολ Μέισον.

Σύμφωνα με τον Μέισον το πρώτο επίτευγμα του δημοψηφίσματος ήταν ότι υπογραμμίσθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει εντολή εξόδου από το ευρώ και ότι η ΕΚΤ και η ΕΕ θα είναι υπεύθυνες αν καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα πετάξουν την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη.

Το δεύτερο «επίτευγμα» είναι η σαφής κατάδειξη του ότι η συμφωνία δεν έχει κανένα νόημα από οικονομικής άποψης χωρίς ελάφρυνση χρέους. «Το δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με τις πιέσεις από τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι οδήγησε βασικές ευρωπαϊκές φωνές, ανάμεσά τους την Άγκελα Μέρκελ και τον Ντόναλντ Τουσκ, να συναινέσουν κατ’αρχήν στην ανάγκη για ανασχεδιασμό του χρέους», σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Τρίτον, αναδιανέμει τα βάρη, υπογραμμίζει. Όπως λέει «ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μπορεί να το πουλήσει ως ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα από αυτά που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ένα παράδειγμα είναι ο εταιρικός φόρος 29%. Ωστόσο, κάνει υποχωρήσεις στις συντάξεις και το ΦΠΑ στα νησιά».

Τέταρτον, είναι έργο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, γράφει ο Πολ Μέισον. «Ο Τσακαλώτος, εξηγεί ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου, ουσιαστικά είναι προσηλωμένος σε δύο πράγματα: την παραμονή στο ευρώ και τη χρήση της κυβέρνησης προκειμένου να προωθηθεί ευρείας κλίμακας εκσυγχρονισμός και κοινωνική αλλάγή. Θέλει να παραμείνει στην εξουσία – και όχι να την χάσει από μια κυβέρνηση ‘τεχνοκρατών’», λέει.

Πέμπτον, η συμφωνία έρχεται με ένα αίτημα δανείου για να πραγματοποιηθούν οι αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια. «Εάν κάποιος άλλος πληρώνει τα χρέη σου για τρία χρόνια, αυτό δημοσιονομικά είναι πολύ ευνοϊκό και επιτρέπει στην Ελλάδα να δαπανήσει χρήματα που δεν είχε», αναφέρει ο Μέισον.

Ο Πολ Μέισον επισημαίνει πως είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία αυτή να προκαλέσει κάποιες παραιτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με βάση αυτά που ακούει ο ίδιος, η Αριστερή Πλατφόρμα ως επί το πλείστον θα την αποδεχθεί. «Το να περάσει από την ΕΕ είναι το πρόβλημα», υπογραμμίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

About totritomati