Home / Πολιτισμός / Ο ισπανός συγγραφέας που εμπνεύστηκε από επεισόδια σε διαδηλώσεις

Ο ισπανός συγγραφέας που εμπνεύστηκε από επεισόδια σε διαδηλώσεις

Ο Φελίξ Εστέρ έγραψε το έργο «Μπάτσος»

Περιστατικά βίας σε διαδηλώσεις της Ισπανίας τον ενέπνευσαν για τη συγγραφή βιβλίου. Ο Φελίξ Εστέρ αποφάσισε να μιλήσει για το θέμα του φαύλου κύκλου της βίας σε θεατρική γλώσσα, μέσα από το έργο του Μπάτσος που παρουσιάζεται και στην Ελλάδα, στον Πολυχώρο Vault.

Ο συγγραφέας θυμάται τα επεισόδια στις διαδηλώσεις που έμοιαζαν με απειλή της ελευθερίας. Δεν ξεχνά και την περιπέτεια συγγενή του που κόντεψε να χάσει την όρασή του σε πορεία. Όπως αναφέρει στο in.gr, είχε καλέσει αστυνομικούς των ΜΑΤ να παρακολουθήσουν την παράστασή του.

Οι συμπλοκές ανάμεσα στα ΜΑΤ και τους πολίτες αυξήθηκαν από το 2014, σημειώνει ο Εστέρ, και προσθέτει: «Σε διαδήλωση στη Μαδρίτη πόλεμος ξέσπασε μεταξύ ΜΑΤ και πυροσβεστών, οι οποίοι ήταν σε υπηρεσία κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Για το λόγο αυτό προσφέραμε δέκα δωρεάν εισιτήρια σε αστυνομικούς των ΜΑΤ και άλλα δέκα σε πυροσβέστες για να παρακολουθήσουν την παράσταση. Περισσότεροι από 20 πυροσβέστες ενδιαφέρθηκαν να πληρώσουν για να δουν το έργο, σε αντίθεση με μόνο έναν αστυνομικό των ΜΑΤ που έκανε κάτι τέτοιο».

Στο ισπανικό κοινό η παρακολούθηση της παράστασης «έφερε» ανάμικτα συναισθήματα. Οι απόψεις διαφορετικές, και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούσαν γόνιμο έδαφος για συζήτηση. Πολλοί, μάλιστα, από τους θεατές χειροκροτούσαν κατά τη διάρκεια του έργου καθώς αισθάνονταν την ανάγκη απόδοσης της δικαιοσύνης.

Ο Εστέρ θα έχει πάντα στο μυαλό του την οδυνηρή περιπέτεια συγγενή του, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση και οι αστυνομικοί αφού τον έβγαλαν από μπαρ στο οποίο είχε κρυφτεί, τον χτύπησαν βίαια. Από τα χτυπήματα κόντεψε να χάσει την όρασή του.

Εκείνο που δυσαρεστεί τον συγγραφέα και το οποίο περνά μέσα από το βιβλίο του είναι «η παρανομία στους κόλπους των MAT, η οποία συχνά προφυλάσσεται από το νόμο».

Ο Εστέρ αναφέρεται ακόμη και στις απειλές που δέχεται η δημοκρατία από τη συμπεριφορά των MAT σε μεγάλες διαδηλώσεις. «Σε κάθε διαδήλωση απειλείται η Δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει ελευθερία του λόγου και ένας τρόπος για να εκφραστούμε είναι οι δρόμοι, οι αρχαίες πλατείες», υποστηρίζει.

Μιλώντας για ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ισπανία, στρέφει το βλέμμα του στην ανεργία. «Η οικονομία είναι το πιο επικίνδυνο μέσο για να υποτάξεις τους ανθρώπους. Τρομοκρατία είναι και η αδυναμία μιας οικογένειας να ταΐσει τα παιδιά της», αναφέρει.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Newsroom ΔΟΛ

About admin