Home / Ειδήσεις / Ορκίστηκε ως νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος

Ορκίστηκε ως νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος

Σε μια σύντομη τελετή ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Σακελλαρίδη και του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρου Σαγιά, ορκίσθηκε το απόγευμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών.

Ο κ.Τσακαλώτος έδωσε πολιτικό όρκο αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μέχρι το πρωί κατείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Το μήνυμα της Κυριακής, αυτό το 61%, θα μείνει στην οικονομική ιστορία, στη συλλογική μνήμη της Ευρώπης και όχι μόνο», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την τελετή παραλαβής- παράδοσης στο υπουργείο από τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Αυτός ο λαός», είπε, «παρά την κατάσταση στις τράπεζες, παρά τη μη αμεροληψία των μέσων ενημέρωσης και των θεσμών και τις πιέσεις στους χώρους δουλειάς, αντιστάθηκε. Η ψήφος αυτή έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Οι απλοί άνθρωποι είπαν ότι θέλουμε να εμπιστευτούμε αυτήν την κυβέρνηση για μια βιώσιμη λύση».

Πρόσθεσε δε, ότι «σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ». Επισήμανε, επίσης, ότι «ελπίζω να είναι δίπλα μου και να μου δίνει συμβουλές. Δεν παίρνω αυτήν τη θέση στην πιο εύκολη στιγμή της ιστορίας».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών κατέληξε στις σύντομες δηλώσεις του, λέγοντας πως «νομίζω ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την Ευρώπη. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση για συλλογικές λύσεις. Για κάτι καλύτερο για τον κόσμο της εργασίας, για αυτούς που έχασαν τις δουλειές τους, για τους νέους που έφυγαν στο εξωτερικό».

Από την πλευρά του, ο απελθών υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε ότι υπάρχει κοινή διάγνωση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη μη βιωσιμότητα του χρέους και την αυτοτροφοδοτούμενη λιτότητα, κύκλος ο οποίος πρέπει να σπάσει. «Είναι μια αλλαγή φρουράς μεταξύ κάτι παραπάνω από συντρόφων, φίλων, συναδέλφων, πανεπιστημιακών», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη θητεία του στο υπουργείο, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «αυτούς τους πέντε μήνες προσπαθήσαμε αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι, να ανάψουμε ένα μικρό κερί».

Σύντομο βιογραφικό του νέου υπουργού Οικονομικών

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Κεντ (Βρετανία) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και από το καλοκαίρι του 2010 είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Ιούλιο του 2013, μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε διατελέσει μέλος και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Επίσης, είχε αναπτύξει συνδικαλιστική δραστηριότητα και είχε διατελέσει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού).

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Μαζί με το Χρήστο Λάσκο έχει συγγράψει το βιβλίο “Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός” (εκδόσεις ΚΨΜ).

Το Μάιο του 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, καθώς και στην εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου του 2012, και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου επανεξελέγη στην ίδια περιφέρεια με το ψηφδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2015 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στην κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τομέα ευθύνης των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

πηγή απε μπε

About m bonsu