Home / Ειδήσεις / Οι 10 Όμιλοι που κερδίζουν από την πτώση στο πετρέλαιο

Οι 10 Όμιλοι που κερδίζουν από την πτώση στο πετρέλαιο

Xαμόγελα, μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, φέρνει η μείωση της τιμής του πετρελαίου, σε μεγάλους ελληνικούς Ομίλους, οι οποίοι είτε δραστηριοποιούνται στη βαριά εξαγωγική βιομηχανία είτε πουλάνε τα προϊόντα τους σε δολάρια, ή χρησιμοποιούν ως πρώτη τους ύλη προϊόντα πετρελαίου.

Άλλωστε η μείωση της τιμής του πετρελαίου ήταν ένας από τους λόγους που περιόρισαν σε οριακά επίπεδα την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2015, παρά την επιβολή των capital controls.

Ένας από τους πλέον εξαγωγικούς Ομίλους και ιδιαίτερα οφελημένους από την πτώση του πετρελαίου είναι o Μυτιληναίος, του οποίου στο εννεάμηνο του έτους, ο τζίρος βρίσκεται λίγο κάτω από 1 δισ. (927,6 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές, οι οπποίες γίνονονται σε δολάρια. Το ίδιο συμβαίνει και για την θυγατρική του Ομίλου Αλουμίνιον η οποία τιμολογεί τις πωλήσεις του σε δολάρια και είχε κύκλο εργασιών 344 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα επωφελείται από τη μείωση του ενεργειακού κόστους λόγω πετρελαίου.

Βιοχάλκο 

Πρόκειται για μία από τις πλέον εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας καθώς πάνω από το 85% του κύκλου εργασιών του εκτός Ελλάδος, κυρίως στην Ευρώπη. Ωστόσο, έχει σημαντική παρουσία μέσω των θυγατρικών του στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η θυγατρική του Ομίλου, Σωληνουργεία Κορίνθου πραγματοποιούν το 61% των πωλήσεών τους εκτός ζώνης ευρώ, η ΕΛΒΑΛ διαθέτει το 10% της παραγωγής της στις ΗΠΑ και το 8% στην Ασία, ενώ και η Χαλκόρ διαθέτει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης το 18% των πωλήσεων εκτός Ελλάδος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου ανοίγει δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις σε κόστη που σχετίζονται με την παραγωγή, όπως το ενεργειακό και το μη μισθολογικό.

Motor Oil Hellas 

Από άλλους κλάδους, ξεχωρίζει το κατεξοχήν εξαγωγικό διυλιστήριο της Μotor, το οποίο πραγματοποιεί πάνω από το 70% των πωλήσεών του εκτός Ελλάδος. Από τους πελάτες του διυλιστηρίου, μόλις το 11% είναι χώρες της Ε.Ε., ενώ σημαντικοί παραδοσιακοί αγοραστές είναι το αμερικανικό Δημόσιο, η BP, η Τουρκία, η Λιβύη και, φυσικά, ο τομέας της ναυτιλίας. Αν και το βασικό κόστος πρώτης ύλης του ομίλου (αγορά πετρελαίου) υπολογίζεται σε δολάρια, το τελικό πρόσημο είναι θετικό, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης της τιμής του αργού.

ΕΛΠΕ

Το τέταρτο τρίμηνο 2015, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων σημείωσε ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα, οδηγώντας τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA για το 2015 στα 758 εκατ. ευρώ, την υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 268 εκατ.ευρώ

Ειδικότερα, τα ebitda της λιανικής αυξήθηκαν στα 107 εκατ. ευρώ από 90 εκατ. το 2014, τα ebitda των πετροχημικών έφτασαν στα 93 εκατ. από 81 εκατ. και τα ebitda του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και εμπορίας διαμορφώθηκαν στα 561 εκατ. από 253 εκατ. ευρώ το 2014.
Σύμφωνα με τη διοίκηση οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα κατά τους τελευταίους 18 µήνες στις διεθνείς και περιφερειακές αγορές, οδήγησαν σε µείωση του κόστους πρώτων υλών για τον Όµιλο, καθώς και σε διευρυµένη δυνατότητα επιλογής προµηθευτών.

Οι τιµές του αργού πετρελαίου σηµείωσαν πτώση περίπου 70% σε σχέση µε το υψηλό όριο του 2014.

Αποτέλεσµα των εξελίξεων αυτών είναι η µείωση του κόστους εφοδιασµού µε αργό πετρέλαιο, τόσο βαρέων αργών υψηλού θείου αλλά και ελαφριών αργών χαµηλού θείου, τα οποία αποτελούν την κύρια πρώτη ύλη για διυλιστήρια υψηλής πολυπλοκότητας όπως αυτά του Οµίλου ΕΛΠΕ, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των διυλιστηρίων στη Μεσόγειο συγκριτικά µε αντίστοιχες εταιρείες παγκοσµίως αλλά και οδηγώντας σε υψηλότερα περιθώρια διύλισης.

Folli Follie

Πάνω από το 60% του τζίρου του ομίλου της Folli Follie πραγματοποιείται στην Ασία, περιλαμβανομένης της Ιαπωνίας αλλά και των ΗΠΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Όμιλος να έχει ευρεία γεωγραφική διασπορά και να αποτελεί μία από τις πλέον διεθνοποιημένες εταιρείες στο ΧΑ.

ΦΑΓΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ, με παρουσία σε ΗΠΑ, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, που αντιστοιχούν στο 76,5% των συνολικών πωλήσεων, έχοντας έτσι καταφέρει να είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς οικονομικούς Ομίλους

ΔΕΗ 

Απόλυτα κερδισμένος από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου είναι η ίδια η ΔΕΗ. Μόνο πέρσι, που οι αγορές βρέθηκλαν αντιμέτωπες με το πρώτο κύμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας είδε βελτίωση στα λειτουργικά της αποτελέσματα κατά 900 εκατ. ευρώ.

Πλαστικά Θράκης και Πλαστικά Κρήτης

Ιδιαίτερα ευνοημένες βγαίνουν και οι δύο Όμιλο πλαστικών στην χώρα μας, η Πλαστικά Θράκης και Πλαστικά Κρήτης. Είναι ενδεικτικό ότι στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης ο Όμιλος αύξησε τα κέρδη του κατά 56,7%, γεγονός που οφείλεται τόσο στην πτώση του πετρελαίου όσο και στη θετική επίδραση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ δολαρίου και ευρώ λίρας Αγγλίας.

Ακτοπλοϊα 

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η μείωση των τιμών του πετρελαίου για την ελληνική ακτοπλοΐα, όπως η ΑΝΕΚ, η HSW, η οποία μπορεί τώρα να λειτουργεί με πολύ χαμηλότερο κόστος ενέργειας.

Αegean

Αισθητά ευνοημένος εμφανίζεται διεθνώς από τις εξελίξεις ο τομέας των αερομεταφορών. Η σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου ευνοεί την Aegean Airlines. Όπως επεσήμανε και σε πρόσφατη έκθεση της η Τράπεζα Πειραιώς η ισχυρή πτώση 46% στα καύσιμα των αεροσκαφών, περιορίζει σημαντικά το κόστος βάσης της εταιρίας, αν και τη νέα χρονιά αναμένεται να παραμείνουν οι προκλήσεις, με τον ανταγωνισμό να ενισχύει αεροσκάφη και δρομολόγια, τόσο εντός της χώρας, όσο και στις διεθνείς αγορές.

Πηγή:Insider.gr

About Vassilis Batzis