Home / Προτεινόμενα / Νικέλιο: Ο Κινέζος μεγιστάνας είπε στις τράπεζες ότι θέλει να διακρατήσει τις θέσεις short – Τι σημαίνει αυτό

Νικέλιο: Ο Κινέζος μεγιστάνας είπε στις τράπεζες ότι θέλει να διακρατήσει τις θέσεις short – Τι σημαίνει αυτό

O μεγιστάνας του οποίου το μεγάλο σορτάρισμα σε νικέλιο πυροδότησε μία από τις πιο δραματικές κινήσεις στην ιστορία του μετάλου, έχει ενημερώσει τις τράπεζες και τους χρηματιστηριακούς ομίλους ότι δεν σκοπεύει να μειώσει τις θέσεις του, σύμφωνα με πηγές. 
Η κίνηση αυτή είναι χαρακτηριστικό δείγμα αυτοπεποίθησης εκ μέρους του Σιάνγκ Γκουανγκντά, του ιδιοκτήτη της Tsingshan Holding και σημαίνει ότι η αγορά νικελίου αναμένεται να παρουσιάσει και νέες έντονες διακυμάνσεις όταν αρχίσει ξανά η διαπραγμάτευσή του στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME). 

Το LME ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των προθεσμιακών σε νικέλιο το πρωί της Τρίτης από τη στιγμή που η τιμή σημείωσε άλμα 250% μέσα σε δύο μόλις ημέρες, καθοδηγούμενη από τις κινήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών που έσπευσαν να κλείσουν θέσεις short, από τη στιγμή που παίκτες με αρνητικά στοιχήματα, όπως η Tsingshan, δυσκολεύθηκαν να πληρώσουν τα margin calls. 
To LME προσπάθησε να καθησυχάσει την αγορά την Τρίτη ότι θα προσπαθήσει να κλείσει θέσεις short πριν ανοίξει εκ νέου η αγορά, προκειμένου να περιορίσει τους κινδύνους. Ομως, ο Σιανγκ, του οποίου οι θέσεις short υπολογίζονται γύρω στους 150.000 τόνους, δεν είναι διατεθειμένος να κάνει την παραμικρή αλλαγή. 

Σε πρόσφατες συνομιλίες του, ο Σιανγκ φέρεται να δήλωσε σε εκπροσώπους 10 τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών στις οποίες η Tsingshan διακρατεί τις θέσεις της σε νικέλιο, ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως οι τιμές θα υποχωρήσουν και γι΄αυτό επιθυμεί να διατηρήσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες. 
Τραπεζικοί κύκλοι ανησυχούν ότι εάν η αγορά ανοίξει ξανά με τις θέσεις short του ομίλου Tsingshan να παραμένουν ως έχουν, τότε πιθανόν να επαναληφθούν οι απότομες κινήσεις που σημειώθηκαν στην αρχή της εβδομάδας, σύμφωνα με τις πηγές. 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview