Home / Ειδήσεις / ΝΔ: Με ίδια γλώσσα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

ΝΔ: Με ίδια γλώσσα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό

Ικανοποίηση για τις επαφές στις Βρυξέλλες

Αθήνα
H χώρα θα έχει μία αντιπολίτευση που θα μιλά με την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, είναι το μήνυμα που στέλνει η ΝΔ, εκφράζοντας ικανοποίηση για το αποτέλεσμα των επαφών του Κυρ.Μητσοτάλη στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αλλά και με τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον πρόεδρο Γιόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο της ομάδας των ευρωβουλευτών Μάνφρεντ Βέμπερ.

Στη διάρκεια των συναντήσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει στους συνομιλητές του την αντιπολιτευτική του τακτική και παράλληλα να προβάλει τις εθνικές θέσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Όσον αφορά το αντιπολιτευτικό του στίγμα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε κατ’ αρχήν ότι διαφωνεί με το ασφαλιστικό και δεν θα το ψηφίσει εάν έλθει ως έχει στην Βουλή. Στην κ. Μέρκελ, όπως και στους άλλους συνομιλητές του, ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες, μία αμιγώς του ΣΥΡΙΖΑ στα εύκολα -όπως π.χ. στο παράλληλο πρόγραμμα -και μία δεύτερη ενισχυμένη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν συναντά δυσκολίες, όπως το ασφαλιστικό και το αγροτικό. Οι συνεργάτες του σημείωναν ότι κανείς δεν αντέκρουσε το επιχείρημα.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης άφησε να φανεί ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική προκατόχων του αρχηγών αντιπολίτευσης και δεν θα υψώνει τους τόνους για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους, και γι’ αυτό δεν θα διστάσει να στηρίξει πολιτικές με τις οποίες συμφωνεί όπως στο προσφυγικό.

Συνεργάτες του έλεγαν μετά το πέρας των συναντήσεών του ότι οι Ευρωπαίοι διαπίστωσαν ότι έχουν απέναντί τους έναν αξιόπιστο, αλλά όχι δεδομένο συνομιλητή, ενώ τους ικανοποίησε η δημόσια τοποθέτησή του ότι δεν θα καταφύγει σε λαϊκισμό. Έλεγαν ακόμη ότι αυτή τη φορά, η χώρα θα έχει μία αντιπολίτευση που θα μιλά με την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, το κλίμα σε όλες τις συναντήσεις ήταν θετικό και οι συνομιλητές του έβλεπαν απέναντί τους έναν πολιτικό που μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα όποτε κι αν γίνουν αυτές. Σημείωναν δε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πιέσει προς την κατεύθυνση των εκλογών αλλά από την άλλη δεν τις φοβάται, αφού είναι βέβαιος πως όποτε κι αν γίνουν θα τις κερδίσει. Επικαλούνται δε τις μετρήσεις που δείχνουν για πρώτη φορά μία τόσο έντονη αλλαγή του δημοσκοπικού κλίματος στην Ελλάδα.

Εθνική γραμμή στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Το κύριο θέμα των συναντήσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να συγκρουστεί στην πρώτη του παρουσία στην Σύνοδο του ΕΛΚ, με τον αυστριακό αντικαγκελάριο, ο οποίος είπε ότι εάν οι προσφυγικές ροές δεν περιοριστούν τότε η λύση θα είναι να κλείσουν τα σύνορα.

Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης πρόβαλε την θέση ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, υπό την έννοια ότι η οριογραμμή είναι στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία, και δεν θα έχει κανένα νόημα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μετακινήσει την οριογραμμή της στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό θα έχει συνέπειες στην φυσιογνωμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από το ότι δεν θα αντιμετωπίσει το προσφυγικό, αφού απλώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αναζητήσουν και θα βρουν άλλα σημεία για να εισέρχονται στην Ευρώπη.

Την ελληνική θέση ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα βόρεια σύνορα υποστήριξε και η Άνγκελα Μέρκελ. Στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν, η κ. Μέρκελ επισήμανε στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι σημαντικό και θετικό ότι στο ζήτημα του προσφυγικού δεν ασκείται εσωτερική αντιπολίτευση στην Ελλάδα. Θετικά είδαν πάντως οι ευρωπαίοι και την διακριτική στήριξη της ΝΔ για ανάμειξη του ΝΑΤΟ, με την διευκρίνιση, ότι δεν πρέπει να υποκαθιστά ευρωπαϊκή δύναμη που θα φυλάσσει ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως επέμεινε και στις ευθύνες της Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας. Ανέπτυξε τη θέση του ότι πρέπει και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κυρίως σε ό,τι αφορά στην επανεγκατάσταση των προσφύγων. Συγκεκριμένα είπε ότι δεν μπορεί ενώ στην Ελλάδα φθάνουν μερικές χιλιάδες ημερησίως, η Ευρώπη να έχει δεχθεί μέχρι τώρα μερικές εκατοντάδες άτομα. Επίσης, πρόβαλε εμφατικά τις ευθύνες της Τουρκίας. Υπήρξε δε, συμφωνία ότι η Τουρκία έχει ρόλο κλειδί στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και φάνηκε αυτό τις τελευταίες ημέρες που μειώθηκε η ροή προς τα νησιά του Αιγαίου.

Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

Ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε και τις οικονομικές εξελίξεις και είχε συναντήσεις με επιτρόπους μεταξύ των οποίων ο Πιέρ Μοσκοβισί και οι δύο αντιπρόεδροι της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις και Γίρκι Κατάινεν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων να επιστρέψουν οι θεσμοί και να προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος. Πάντως δεν μπήκε σε τεχνικές συζητήσεις για τα οικονομικά ζητήματα.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση αντέξει, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι αν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, θα ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή, ωστόσο το κοινωνικό κλίμα είναι βαρύ, ενώ ήδη καταγράφεται ραγδαία αλλαγή του πολιτικού τοπίου με προβάδισμα ΝΔ.

Όσον αφορά την γενικότερη αποτίμηση της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η συμμόρφωση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου της κυβερνητικής δραστηριότητας, από κάτω υπάρχει η προσπάθεια για πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, για χειραγώγηση των Ανεξάρτητων Αρχών και των μέσων ενημέρωσης. Υπάρχει δε, προβληματισμός μεταξύ των εταίρων και για το θέμα του δημόσιου τομέα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση τις τηλεοπτικές άδειες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE

About Vassilis Batzis