Home / Ειδήσεις / Μυστήριο με το Voyager 1 της NASA: Στέλνει περίεργα σήματα έξω από το Ηλιακό μας σύστημα

Μυστήριο με το Voyager 1 της NASA: Στέλνει περίεργα σήματα έξω από το Ηλιακό μας σύστημα

Μπερδεμένοι είναι οι επιστήμονες της NASA με τα περίεργα σήματα που στέλνει το Voyager 1 έξω από το Ηλιακό μας σύστημα. Οι μηχανικοί προσπαθούν να βρουν την αιτία και να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα που στέλνονται.

Το Voyager 1 εκτοξεύτηκε το 1977 και βρίσκεται στο διάστημα εδώ και 45 χρόνια. Μαζί με το Voyager 2 βρίσκονται εκτός Ηλιακού συστήματος, στο διαστρικό διάστημα, ενώ η απόσταση του Voyager 1 από τη Γη εκτιμάται στα 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Η ομάδα εδάφους του Voyager 1 έλαβε πρόσφατα δεδομένα από το διαστημικό σκάφος που τους έχουν μπερδέψει. Ενώ το σκάφος είναι σε καλή κατάσταση παρά την ηλικία του και το σήμα είναι ακόμα ισχυρό, τα πακέτα δεδομένων περιέχουν μπερδεμένα ή μη έγκυρα δεδομένα.

Ένα μυστήριο όπως αυτό μπορεί να εξηγείται από την ηλικία της αποστολής. Και τα δύο σκάφη είναι 45 ετών, κάτι το οποίο είναι πολύ παραπάνω από το σχεδιασμό της αποστολής. Επίσης στο διαστρικό διάστημα, ένα περιβάλλον με υψηλή ακτινοβολία περιβάλλοντος στο οποίο κανένα σκάφος δεν έχει βρεθεί στο παρελθόν. Οπότε υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις για την ομάδα μηχανικών.

Η τεράστια απόσταση που βρίσκονται τα Voyager σημαίνει πως οποιαδήποτε εντολή στείλουν οι μηχανικοί κάνει δύο μέρες να ληφθεί από τα σκάφη. Το πρόβλημα ίσως να λυθεί με κάποιες αλλαγές στο software. Αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, η ομάδα εδάφους θα πρέπει να προσαρμοστεί στις αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση και τα δύο σκάφη έχουν ενέργεια που θα τους επιτρέψει να λειτουργούν για λίγα ακόμα χρόνια αφού οι επιστήμονες εκτιμούν πως κανένα από τα δύο δε θα έχει αρκετό πλουτώνιο-238 για να λειτουργεί κανονικά.

Πηγή: NASA

«Έξυπνα» γυαλιά της Google μεταφράζουν με υπότιτλους σε πραγματικό χρόνο (video)
NASA: Έτοιμο το CST-100 Starliner που θα μεταφέρει αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Εντυπωσιακές εικόνες
Το Solar Orbiter έκανε zoom στον Ήλιο και αποκάλυψε έναν «ηλιακό σκαντζόχοιρο»

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή

About skaigr