Όταν το κίνημα #MeToo ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2016, οι προεκτάσεις του δεν συντάραξαν απλά τον λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ, αλλά ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, βέβαια, έγινε γνωστό μόνο μέσα από το διαδίκτυο και τις φρικιαστικές ιστορίες των σταρ για ανθρώπους, όπως ο Χάρβει Γουάινστιν, που έδειχναν την αλήθεια πίσω από τη λάμψη.

Και μπορεί στη χώρα μας να έφτασαν τα… απόνερα του κινήματος αυτού τέσσερα χρόνια μετά, αλλά ευτυχώς αυτή τη φορά ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί ένα «τσουνάμι» αποκαλύψεων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού, αλλά σε ολόκληρο το φάσμα στην κοινωνία.

Στις ΗΠΑ τουλάχιστον το #MeToo έγινε αφορμή για να μπουν στον δημόσιο λόγο και άλλα θέματα που αφορούσαν το γυναικείο φύλο, πέρα από την κακοποίηση, όπως ο μισθός των γυναικών, το ποσοστό γυναικών που κατείχαν υψηλόβαθμες θέσεις σε εταιρείες και άλλα. Στην Ελλάδα, μένει να φανεί τι θα απομείνει από τη θύελλα που ξεσήκωσε η Σοφία Μπεκατώρου με τις αποκαλύψεις της.

Χωρίς να το επιδιώξει, η χρυσή ολυμπιονίκης έγινε σύμβολο για να σπάσει το απόστημα της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης σε μια κοινωνία που εν έτει 2021 παραμένει πατροπαράδοτα πατριαρχική, όπου η λαϊκή ρήση «καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ – εξάλλου τώρα με τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο δημόσιος διασυρμός του θύματος είναι πιο εύκολος από ποτέ.

Η Σοφία, όμως, δεν έκανε πίσω: αφού είχε κρατήσει ένα βαρύ μυστικό για 23 χρόνια, βρήκε το θάρρος να ξεσκεπάσει όσα υπέστη παρά τον φόβο του στιγματισμού και παρά την αποθάρρυνση από την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία η οποία – όπως φαίνεται – λειτουργούσε σαν κράτος εν κράτει…

Η… φουρτουνιασμένη θάλασσα που προκάλεσε η Σοφία Μπεκατώρου με τη δημόσια καταγγελία της έφερε τσουνάμι στην Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, αναστέλλεται οποιαδήποτε είδους χρηματοδότηση προς την Ομοσπονδία μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο ερευνών της Δικαιοσύνης.

Επίσης, ξεκινά άμεσα ο έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τυχόν φαινόμενα διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών και κακοδιοίκησης.

Μετά τις καταγγελίες, τι;

Ωστόσο, το κράτος και οι πολίτες πρέπει να δουν πέρα από τον ντόρο των φρικιαστικών αυτών αποκαλύψεων. Είναι λογικό η καταιγίδα των καταγγελιών να έχει προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό στην ελληνική κοινωνία, αποτελώντας εξάλλου και το θέμα των ημερών.

Το ζήτημα είναι η κοινωνία να προχωρήσει στη δράση και κυρίως στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών κακοποίησης – ανεξαρτήτως του φύλου του θύματος και του χώρου.

Αυτός ήταν, εξάλλου, και ο σκοπός της Σοφίας Μπεκατώρου, όταν μοιράστηκε την ιστορία της: μίλησε σε συγκεκριμένη ημερίδα του υφυπουργείου Αθλητισμού  που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό».

Στόχος της κ. Μπεκατώρου ήταν να μη συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο σε παιδιά ή νεαρά άτομα στον χώρο του αθλητισμού. Και αυτό είναι το πραγματικό μήνυμα πίσω από τη συνταρακτική της εξομολόγηση. Ως κοινωνία πρέπει να εκπαιδευτούμε, να μάθουμε πώς να συμπεριφερόμαστε έτσι ώστε να μη φτάνουμε καν στο στάδιο της παρενόχλησης. Αλλά και όταν συμβεί το κακό, πρέπει να μιλάμε δυνατά για αυτό, να το καταγγέλλουμε και να το καταδικάζουμε, και φυσικά να φροντίζουμε να εφαρμοστεί πλήρως η προβλεπόμενη νομοθεσία.

Ηδη έχουν ειπωθεί πολλά μεγάλα λόγια για σειρά δράσεων και ενημερώσεων για τη σεξουαλική παρενόχληση. Πρέπει να φροντίσουμε να μη μείνουμε μόνο στα λόγια.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση

Στο πλαίσιο αυτό, άξιες αναφοράς είναι οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση και οποιασδήποτε μορφής βία από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας στέκεται απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής βία.

Σε κάθε πράξη που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αντιβαίνει προς την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Σε όποιον χώρο και αν παρατηρείται. Με γνώμονα την απρόσκοπτη στήριξη στον συνάνθρωπο, το ΚΜΟΠ υλοποιεί μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο στη βάση του.

  • Λέμε «όχι» στη βία στον αθλητισμό. Μέσα από ένα διαδικτυακό εργαλείο αξιολόγησης, το ΚΜΟΠ δίνει τη δυνατότητα σε προπονητές και αθλητικούς συλλόγους να διαμορφώσουν ένα κατάλληλο, ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον για κάθε αθλητή, προωθώντας πολιτικές προστασίας των παιδιών.
  • Λέμε «όχι» στη σεξουαλικη βία εναντίον παιδιών. Αναπτύσσουμε ένα παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας (AR), το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά και νέους-ες για να τους διδάξουν πώς να διαχειρίζονται αποτελεσματικά περιστατικά κακοποίησης, εντός και εκτός διαδικτύου.
  • Λέμε «όχι» στη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΚΜΟΠ αναπτύσσει ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο και σχεδιάζει εκπαιδεύσεις σε στελέχη ανθρωπίνου δυναμικού και υπαλλήλους με στόχο την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

Μπίκοφ: Η συμπεριφορά των κακοποιητών είναι 100% χειριστική

Η πολίστρια Μάνια Μπίκοφ ήταν μία από τις αθλήτριες – μαζί με τη Ραμπέα Ιατρίδου, τη Μαρίνα Ψυχογιού και τη Νίκη Μπακογιάννη – που πήρε τη σκυτάλη από τη Σοφία Μπεκατώρου και αποκάλυψε τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη από αθλίατρο.

«Ήμουν εν ενεργεία αθλήτρια της υδατοσφαίρισης, σε προετοιμασία της εθνικής ομάδας… Ένας τραυματισμός στον δεξί μου ώμο με οδήγησε στον γιατρό της ομάδας. Ήμουν 20 ετών, κι άλλες εποχές. Στην εξέταση έβγαλα την μπλούζα μου, μου ζήτησε να κατεβάσω το μαγιό μέχρι τη μέση. Ένιωσα κατευθείαν ότι αυτό ήταν κάτι λάθος.

Ήταν λάθος σε σχέση με αυτά που πίστευα για μένα κι αυτά που μου είχαν πει οι γονείς μου. Με αιφνιδίασε ήταν γιατρός και υπάκουσα. Έγινε ακόμα μια φορά. Βγαίνοντας από αυτή την επίσκεψη το συζήτησα με τις συμπαίκτριές μου και δεν τους έκανε εντύπωση, κάτι σαν αμηχανία “έτσι είναι αυτά μωρέ” και κάπου εκεί έσβησε», ανέφερε αρχικά.

«Μια ολόκληρη κοινωνία έχει παγιωμένες πεποιθήσεις. Δεν είχαμε όνομα γι’ αυτό. Ήταν κάτι που συμβαίνει, κάτι που είναι φυσιολογικό να συμβεί.», σημείωσε.

«Τη δεύτερη φορά τον ρώτησα “γιατί;” και εκείνος με έναν πολύ άσχημο τρόπο μου είπε “γιατί; ντρέπεσαι;” με προσέβαλε και την ταραχή μου εκείνη την στιγμή δεν μπορούσα να καταλάβω το μέγεθος της πράξης του.», θυμάται…

Όπως μάλιστα σημειώνει, «η συμπεριφορά των κακοποιητών είναι 100% χειριστική, εγώ σαν αθλήτρια που βρισκόμουν στην εθνική ομάδα ένιωσα ότι με μείωσε σαν κορίτσι και η επιθυμία του να με εξετάζει γυμνή με έφερνε σε απίστευτη αμηχανία. Ο θυμός γεννήθηκε τώρα με την ανάρτηση της Σοφίας.

Αυτό που μου δημιουργεί ενοχές και θυμό ετεροχρονισμένα είναι το ότι δεν είχα καταλάβει τι συνέβαινε, όλοι το θεωρούσαν φυσιολογικό. Σχολιάζαμε εμείς στο πέρασμα του καιρού τον γιατρό και την συμπεριφορά του και αστειευόμασταν…».

Σάλος με τις καταγγελίες στο ΑΠΘ

Πάνω από 100 γυναίκες έχουν καταγγείλει πρώην καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ για σεξουαλική παρενόχληση. Την αρχή έκαναν δυο φοιτήτριες σε δυο σχολές, στο γεωλογικό και τη φιλοσοφική και ακολούθησε βροχή καταγγελιών που ξεπερνάνε τις 100.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση φοιτήτριας που δεν ενέδωσε στις ορέξεις καθηγητή και έδωσε 10 φορές το μάθημά του και δέκα φορές εκείνος την έκοψε.

Τον λόγο τώρα έχει η δικαιοσύνη, με την υπόθεση να έχει φτάσει στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας Φύλων του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου, άλλες δέκα καταγγελίες αναμένεται να προστεθούν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Όπως τονίζει, ωστόσο, «το θέμα δεν είναι να κοιτάμε τι γίνεται και πόσες υποθέσεις υπάρχουν και μετά να τα ξεχνάμε».

«Αυτή τη στιγμή εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να μπει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να συντονισμένα να υπάρχουν οι καταγγελίες, να προστατεύονται τα άτομα και οι μάρτυρες και να επιβάλλονται οι κυρώσεις για να μη νιώθει κανείς ότι δεν υπάρχει τιμωρία των θυτών».

Ο ίδιος ο καθηγητής πάντως αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Συγκλονιστική εξομολόγηση φοιτήτριας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σοκάρουν οι καταγγελίες στο MEGA 27χρονης φοιτήτριας που περιγράφει ανατριχιαστικά πώς έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από καθηγητή της στο ΤΕΙ μαιευτικής στη Θεσσαλονίκη.

Εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, ο καθηγητής ασέλγησε εις βάρος της περισσότερες από μία φορές, με τις λεπτομέρειες των πράξεών του να σοκάρουν.

«Μου ζήτησε να γδυθώ ολόκληρη. Εκείνη την στιγμή δεν μπορούσα να σκεφτώ ότι ο καθηγητής μου θα ασελγήσει πάνω μου. Με έβαλε να κάτσω πάνω στα γεννητικά του όργανα. Δεν αντέδρασα, απλά είχα βουρκώσει ολόκληρη. Σκεφτόμουν ‘ας τελειώσει να σηκωθώ να φύγω και δε θα ξαναπατήσω το πόδι μου ποτέ εδώ μέσα’».

Οι υποσχέσεις του καθηγητή μετά από την πράξη του πολλές. «Μου έλεγε ότι θα μου έβρισκε καλή δουλειά ως μαία. Τον σιχαινόμουνα».

Όπως κατήγγειλε η γυναίκα, και άλλες φοιτήτριες έπεσαν θύματα του συγκεκριμένου καθηγητή. «Δεν ήμουν η μόνη. Αυτός ο άνθρωπος ασελγούσε κατά συρροή στις φοιτήτριές του».

Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν πολιτικούς

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Ζέφη Δημαδάμα, έβαλε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα αλληλεγγύης και γίνεται μία ακόμα φωνή που μιλά ανοιχτά για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχθηκε από στέλεχος του κόμματος μέσα σε ασανσέρ.

Όπως είπε, πριν πολλά χρόνια την παρενόχλησε άνδρας σε ασανσέρ. Πρόκειται για πρώην στέλεχος που ανήκε στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook η δημοσιογράφος Ιωάννα Ηλιάδη αναφέρθηκε σε σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε όταν ήταν νεαρή συντάκτρια στον Ριζοσπάστη, διαπιστευμένη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όπως εξομολογείται είχε κλείσει ραντεβού στο υπουργείο με τον υφυπουργό ο οποίος, όπως καταγγέλλει, της επιτέθηκε, πήγε να της ξεκουμπώσει το φόρεμα και όταν εκείνη αντέδρασε άρχισε να την κυνηγάει γύρω από το τραπέζι των συσκέψεων. Περιγράφει ότι άρχισε να ουρλιάζει και πως βγήκε από το γραφείο του.

Ήταν Αύγουστος του 1994 όταν ως νεαρή συντάκτρια του Ριζοσπάστη, διαπιστευμένη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είχα…

Posted by Ioanna Iliadi on Monday, 18 January 2021

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο