Home / Πολιτική / Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών κι εργαζομένων σε γηροκομεία

Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών κι εργαζομένων σε γηροκομεία

Για το ψηφιακό Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid μιλά αυτή την ώρα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι είναι η τονωτική ένεση για την ελληνική οικονομία.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου με θέμα: «Κύρωση της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19” (Α’ 87) και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». σημείωσε ότι «θέλησα να παραβρεθώ σήμερα στη Βουλή για να υπογραμμίσω τη σημασία του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού covid-19. Τη ξεχωριστή του συμβολή στην προσπάθεια ώστε φέτος ο τουρισμός να ανοίξει πρώτος τον κύκλο της ανάκαμψης για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι «καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης» τονίζοντας πως «αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορωνοϊό για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μια πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας. Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε. Η πρόταση της Αθήνας αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης». 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή πρωτοβουλιών και σε άλλα επίπεδα εξηγώντας ότι η Ελλάδα ήταν «από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιήσαμε τα self test. Θέλω να θυμίσω ότι ήταν η Ελλάδα μαζί με άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες που θέσαμε μαζί από τον περασμένο Μάρτιο την ανάγκη να υπάρχει μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική αντίδραση στην ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Το αποτέλεσμα ήταν το ταμείο Ανάκαμψης».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε δοκιμασίες σε ευκαιρίες. Αφορά συνολικά την τεράστια πρόοδο στην ψηφιοποίηση του κρατικού μηχανισμού».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι μειώνονται τα κρούσματα και οι ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι. «Είναι πλέον εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται» είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι είναι «εξαιρετικά στενόχωρο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι συμπολίτες μας που δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους πάρα πολύ έντονα».

Σχετικά με τον εμβολιασμό, τόνισε ότι χτίζεται σταδιακά ένα τείχος ανοσίας. «Σήμερα οι περιορισμένοι αριθμοί κρουσμάτων αφορούν νέους που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και κατά κανόνα είναι ασυμπτωματικοί. Περισσότεροι από 2,3 εκατ. είναι πλήρως εμβολισμένοι. Το 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται κάθε μέρα», επισήμανε.

Πρόκειται, όπως είπε ο πρωθυπουργός για ένα «Πανελλήνιο εγχείρημα χωρίς προηγούμενο» και πως αξίζει «παράσημο για όσους υπηρετούν την επιχείρηση Ελευθερία. Ειδική αναφορά αξίζει και στην “Γαλάζια Ελευθερία” η οποία έρχεται να μεγεθύνει την εμβέλεια του πιστοποιητικού covid».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «υπάρχουν περιοχές που υστερούν στα ποσοστά εμβολιασμού. Θα παρακαλούσα όλους να συνδράμουν ώστε να αυξήσουν οι πολίτες τη συμμετοχή τους για να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς. Όλοι οι πολίτες θα έχουν πολύ σύντομα πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστεί 4ο κύμα κορονοϊού» τόνισε και συμπλήρωσε «Στην Ελλάδα των νέων οριζόντων δεν επιτρέπεται να υπάρχουν δύσπιστοι απέναντι στην επιστήμη και απέναντι στο δικό τους καλό».

Όπως επισήμανε, περισσότεροι από 230.000 Έλληνες έχουν εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό, ενώ αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων δήλωσε ότι μόνο 5 από τους 392 διασωληνωμένους είναι εμβολιασμένοι. 

Απαντώντας στους επικριτές των εμβολίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε με έμφαση πως «η μεγαλύτερη επιτυχία της ιατρικής του 20ού αιώνα αποτέλεσαν οι μαζικοί εμβολιασμοί. Πρέπει να το λέμε εμφατικά. Αποτελεί τεράστια επιστημονική επιτυχία το γεγονός ότι αναπτύξαμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Είναι θαύμα της επιστήμης. Σε λίγο, την πειθώ την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία θα τη διαδεχθεί και η επίσημη θέση για το ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις «διευκολύνσεις» που έχουν όσοι έχουν πλήρως εμβολιαστεί, ανέφερε πως «η συζήτηση για τις διευκολύνσεις θα ξεκινήσει σύντομα και η επίσημη αφετηρία είναι η χρονική στιγμή που όλοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν να κάνουν. Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους. Θα ξανακαλέσω τους συμπολίτες μας σε ένα νέο εμβολιαστικο κύμα» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε δε θετική εξέλιξη τη ψήφιση του πράσινου πιστοποιητικού, εφόσον γίνει, από την αντιπολίτευση και ενωτική ψήφο για την Ελλάδα. 

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, επισήμανε ότι η χώρα μας θα εκταμιεύσει πόρους ύψους 7 δισ. ευρώ το 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ είναι έτοιμη να καταθέσει το νέο της σχέδιο για το ΕΣΠΑ, από τις πρώτες στην Ε.Ε. 

«Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μου», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

 

 

 

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

About skaigr