Home / Ειδήσεις / Με τη πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση – Το Μαξιμού λέει “ναι” σε νέα μέτρα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης
ÁÈÇÍÁ-ÂïõëÞ: óõæÞôçóç êáé ëÞøç áðüöáóçò, óýìöùíá ìå ôï Üñèñï 44 ôïõ Êáíïíéóìïý ôçò ÂïõëÞò, åðß ôçò ðñïôÜóåùò ôçò ÐñïÝäñïõ ôçò ÂïõëÞò ãéá ôçí åðáíáóýóôáóç, åðáíáóõãêñüôçóç êáé áíáâÜèìéóç ôçò ÄéáêïììáôéêÞò ÅðéôñïðÞò ôçò ÂïõëÞò ãéá ôç äéåêäßêçóç ôùí ãåñìáíéêþí åðáíïñèþóåùí êáé áðïæçìéþóåùí, ôçí áðïðëçñùìÞ ôïõ êáôï÷éêïý äáíåßïõ êáé ôçí åðéóôñïöÞ ôùí êëåììÝíùí áñ÷áéïëïãéêþí èçóáõñþí// O ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÓ ÁËÅÎÇÓ ÔÓÉÐÑÁÓ .(EUROKINISSI-ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ)

Με τη πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση – Το Μαξιμού λέει “ναι” σε νέα μέτρα για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης

Αγωνιώδεις προσπάθειες και υπόγειες διεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα βρίσκονται σε εξέλιξη στην παρούσα φάση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Από το Μαξίμου επιθυμούν διακαώς να μπει «φρένο» στο βραχνά που συνεπάγεται για εκείνους καθημερινή πολιτική φθορά. Εξ’ αυτού του λόγου φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα βήμα πίσω από την αρχική θέση για «συνολική συμφωνία», σε περίπτωση που μπορέσει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

«Οτιδήποτε μας βάζει στο Qe χωρίς τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ » σχολιάζει χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας στο iefimerida εξηγώντας στη συνέχεια πως -υπό αυτή την προυπόθεση- μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση «οποιαδήποτε λύση θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Όπερ και σημαίνει ότι προκειμένου να μη χαθεί το τρένο της 20ηςΦεβρουαρίου, η Αθήνα είναι διατεθειμένη να δεχτεί διευθέτηση της αξιολόγησης με το υπόλοιπο σκέλος να μένει σε εκκρεμότητα. Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι ο Μ. Ντράγκι έκανε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι η άλλη βασική προϋπόθεση (πέρα από το κλείσιμο της αξιολόγησης) για να πάρει η χώρα το πράσινο φως από την ΕΚΤ και να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής χαλάρωσης είναι τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος.

Εν αναμονή των ευρω-πρωτοβουλιών
Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο είναι σε «ανοικτή γραμμή» με τις Βρυξέλλες.

Ενώ ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι αναμένεται παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν και πως μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση με το Ταμείο σε ρόλο τεχνικού Συμβούλου.

Την ίδια ώρα, έγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο για  συνάντηση τις επόμενες μέρες των εμπλεκόμενων πλευρών (Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Τόμσεν, Ρέγκλινγκ, Τσακαλώτος) με στόχο να τρέξουν οι διαδικασίες για τη συμφωνίας κυβέρνησης-θεσμών. Αν και από το κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν επιφυλακτικοί για το κατά πόσο αυτές θα καρποφορήσουν.

«Πυρετός» στον ΣΥΡΙΖΑ
Με φόντο τα παραπάνω, τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται «επί ποδός» καθώς ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι είναι διάχυτος.

Στις 6 σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία υπό τον πρωθυπουργό, ενώ όλα τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο όπου και αναμένεται υπουργοί, βουλευτές και στελέχη να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να «εκτονωθούν».

Δεδομένο θεωρείται τέλος, ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να τονώσει το φρόνημα των βουλευτών του τονίζοντας ότι η κυβέρνηση περνάει τον τελευταίο κάβο.

iefimerida.gr

About Andreas Chondros