Home / Διεθνή / Μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία, σε άλλα κράτη της ΕΕ, πρότεινε η Κομισιόν

Μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία, σε άλλα κράτη της ΕΕ, πρότεινε η Κομισιόν

Τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μέτρο αυτό για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, έρχεται να προστεθεί στην πρόταση για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που είχε ήδη παρουσιάσει η Επιτροπή τον περασμένο Μάιο, αυξάνοντας το συνολικό προτεινόμενο αριθμό προσφύγων προς μετεγκατάσταση από τις πρώτες χώρες εισόδου σε 160.000.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τη μετεγκατάσταση συνολικά 66.400 προσφύγων από την Ελλάδα (50.400 βάσει της σημερινής πρότασης της Επιτροπής και 16.000 βάσει της πρότασης του Μαΐου). Επίσης, προτείνει τη μετεγκατάσταση συνολικά 39.600 προσφύγων από την Ιταλία και 54.000 προσφύγων από την Ουγγαρία. Οι μηχανισμοί επείγουσας μετεγκατάστασης προσφύγων που προτείνει η Επιτροπή, θα πρέπει να εγκριθεί από το έκτακτο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων για τη μετανάστευση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες (με ειδική πλειοψηφία) και σε διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αν υπάρχει μια περίπτωση όπου θα έπρεπε να εκδηλωθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, είναι το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Είναι καιρός να επιδείξουμε συλλογικό θάρρος και να δώσουμε τώρα αυτή την ευρωπαϊκή απάντηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο οποίος κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η μετεγκατάσταση προσφύγων θα πραγματοποιηθεί βάσει αντικειμενικών και μετρήσιμων κριτηρίων (40% του μεγέθους του πληθυσμού, 40% του ΑΕΠ, 10% του μέσου αριθμού προηγούμενων αιτήσεων ασύλου, 10% του ποσοστού ανεργίας). Επίσης, η Επιτροπή προτείνει την οικονομική στήριξη των κρατών-μελών που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, με 780 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ποσοστού προχρηματοδότησης 50%, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχουν τα μέσα για να ενεργούν ταχύτατα.

About m bonsu