Home / Διεθνή / Μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία,λόγω προσφυγικής κρίσης, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία,λόγω προσφυγικής κρίσης, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, λόγω προσφυγικής κρίσης, εφόσον υποβληθούν συγκεκριμένα αιτήματα από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη και να αποφασίσει για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Αυτό ανέφερε σήμερα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

«Το Σύμφωνο είναι το Σύμφωνο», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και τη Σταθερότητα». Όπως σημείωσε η ίδια, οι εν λόγω κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, «που έχουν ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων», προβλέπουν ότι «υπό εξαιρετικές συνθήκες» είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιου είδους «ευελιξία». Εάν κάποιο κράτος μέλος καταθέσει αίτημα για να υποβληθεί στην εν λόγω διάταξη, εξήγησε, θα κριθεί κατά περίπτωση και βάσει των εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων που θα προσκομίσει. «Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση».

Σημειώνεται πως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έχει επαναλάβει επανειλημμένως πως η Επιτροπή εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη περίπτωση η προσφυγική κρίση, κατόπιν αιτήματος της Λουξεμβουργιανής προεδρίας.

About m bonsu